Moj posao

Kako napisati životopis ako nemate iskustva

Ako se prijavite za svoj prvi moj posao dok ste još u školi ili tek završavate studijski program, to znači da možda nemate puno iskustva koje biste mogli podijeliti u svom životopisu. Umjesto toga, važno je pokazati poslodavcima da imate vještine i želju da počnete raditi kao profesionalac. Usredotočujući se na svoje izvannastavne aktivnosti, odgovornosti i obrazovnu obuku, možete sastaviti životopis koji privlači potencijalne poslodavce. U ovom članku objašnjavamo kako napisati životopis bez radnog iskustva i uključujemo korisne savjete i primjer koji možete koristiti za izradu vlastitog.

1. Počnite sa sažetkom ili profilom

Profil životopisa pomaže vam da se predstavite potencijalnim poslodavcima dok rezimirate svoje prednosti. Napravite izjavu u tri ili četiri retka koja identificira vaše ključne osobine i vještine, nudi kratke opise relevantnog iskustva i imenuje položaj koji se nadate postići. Ovo je način da poslodavcima pokažete da ste sigurni u svoje sposobnosti, bez obzira imate li relevantno radno iskustvo ili ste tek na početku karijere. Usko uskladite svoj osobni profil s očekivanjima i kvalifikacijama za posao navedenim u oglasu za moj posao.

2. Istaknite svoje obrazovanje

Prvo uključite svoju najnoviju povijest obrazovanja tako što ćete navesti instituciju, program koji ste pohađali i datume koje ste pohađali. Pokažite svoje obrazovno iskustvo opisujući kolegij koji se odnosi na potencijalni moj posao. Uključite akademske počasti, stažiranje ili naukovanje s opisom odgovornosti i vještina koje ste razvili. Ako očekujete diplomu, napišite “na čekanju”, zatim dodajte datum kada planirate završiti studij.

3. Uključite izvannastavne aktivnosti

Jedan od glavnih načina popunjavanja životopisa kada nemate nikakvog prethodnog radnog iskustva je korištenje aktivnosti poput školskih klubova, sporta i volontiranja kako biste dokazali svoje kvalifikacije. Tretirajte svaku izvannastavnu aktivnost kao posao opisujući što ste radili za obavljanje svake uloge, datume kada ste sudjelovali u svakoj aktivnosti i ključne vještine koje ste koristili. Usredotočite se na relevantne primjere koji dokazuju da ste naučili potrebne sposobnosti za moj posao kojim se bavite.

4. Zabilježite sve sporedne poslove

Na kraju, uključite sve sporedne poslove koje ste obavljali, uključujući nastupe poput čuvanja djece ili brige o dvorištu. Upotrijebite ove primjere kako biste istaknuli meke vještine poput korisničke službe i komunikacije. Usredotočite se na opisivanje tih iskustava jezikom koji naglašava vaše profesionalne sposobnosti. Dodatne stavke poput ove mogu pomoći poslodavcima da uvide da ste odgovorni i sposobni izvršiti zadatke u situaciji na moj posao.

5. Navedite svoje vještine

Odredite svoje najbolje sposobnosti i uključite kratak popis kao dio svog životopisa. Uskladite svoje vještine s onima koje su poslodavci naveli u opisu moj posao. Ponovite ove vještine u svom životopisu dok opisujete izvannastavne aktivnosti, obrazovno iskustvo i druge relevantne detalje. Zabilježite sve teške vještine, kao što su sposobnosti povezane s tehnologijom ili poznavanje stranog jezika.