moj posao

Simptomi burnouta na poslu

Izgaranje na moj posao može biti iscrpljujuće i frustrirajuće, a u zadnje je vrijeme, među radnom snagom je u porastu. Novo izvješće sa Gallup-Workhuman pokazalo je da 25% zaposlenika burnout na poslu opisuje kao “vrlo često” ili “uvijek” – što znači da za čak četvrtinu radne snage energija, motivacija i produktivnost opadaju. Što je vaše burnout teži, to je teže ispunjavati svoje profesionalne obveze. Stoga je važno prepoznati simptome i znati kako se oporaviti.

Četiri simptoma izgaranja

Mnogi ljudi burnout doživljavaju kao stres i pokušavaju ga prebroditi, ali stres i izgaranje nisu isto. Umor koji dolazi s izgaranjem razlikuje se od stresa koji biste mogli imati nakon dugog radnog dana ili tjedna. Umor može biti toliko jak da je osakaćujući. I iako postoje kontroverze oko slučajeva sagorijevanja, to je stvarnost. Ne možete izliječiti izgaranje tako što ćete uzeti duži godišnji odmor, usporiti ili raditi manje sati. Nakon što izgaranje zavlada, ostali ste bez goriva i izgubili ste svaku nadu da ćete prevladati svoje prepreke.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je klasificirala izgaranje kao medicinsku dijagnozu, uključujući stanje u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti: “sindrom koji je konceptualiziran kao rezultat kroničnog stresa na moj posao koji nije uspješno kontroliran.” Izgaranje se dijagnosticira pomoću četiri simptoma:

  1. Osjećaj iscrpljenosti i umora
  2. Manjak koncentracije na moj posao
  3. Osjećaj negativizma ili cinizma u vezi s vašim poslom
  4. Smanjena profesionalna učinkovitost

Kako je radno mjesto ulazilo u 2022. — treću godinu pandemije — porast izgaranja na moj posao skočio je na najviši nivo svih vremena. Istraživanje o radu i dobrobiti Američkog psihološkog udruženja pokazalo je da je 79% od 1501 zaposlenika doživjelo stres povezan s poslom u mjesecu prije istraživanja. Tri od pet radnika reklo je da im je stres vezan uz posao uzrokovao nedostatak interesa, motivacije i energije na moj posao. Ukupno 36% imalo je kognitivni umor, 32% emocionalnu iscrpljenost i 44% fizički umor — što je skok od 38% u odnosu na 2019.