Moj posao

Kako upravljati stresom na poslu

Svatko tko je ikada imao moj posao u nekom je trenutku osjetio pritisak stresa povezanog s poslom. Svaki posao može imati elemente stresa, čak i ako volite ono što radite. Kratkoročno, možete iskusiti pritisak da ispunite rok ili da ispunite zahtjevnu obvezu. Ali kada stres na poslu postane kroničan, može biti neizbježan – i štetan za fizičko i emocionalno zdravlje.

Pratite svoje stresore

Vodite dnevnik tjedan ili dva kako biste utvrdili koje situacije stvaraju najviše stresa i kako na njih reagirate. Zabilježite svoje misli, osjećaje i informacije o okruženju, uključujući uključene ljude i okolnosti, fizičko okruženje i kako ste reagirali. Jeste li povisili glas? Išli u šetnju? Vodenje bilješki može vam pomoći pronaći obrasce među stresorima i vašim reakcijama na njih oko moj posao.

Razvijte zdrave reakcije

Umjesto da se protiv stresa pokušavate boriti brzom hranom ili alkoholom, dajte sve od sebe da napravite zdrav izbor kada osjetite da napetost raste. Tjelovježba je odličan razbijač stresa. Joga može biti odličan izbor, ali svaki oblik tjelesne aktivnosti je koristan. Također odvojite vrijeme za hobije i omiljene aktivnosti. Bilo da se radi o čitanju romana, odlasku na koncerte ili igranju igrica s obitelji, svakako odvojite vrijeme za stvari koje vam donose zadovoljstvo. Dovoljno kvalitetnog sna također je važno za učinkovito upravljanje stresom oko moj posao. Izgradite zdrave navike spavanja ograničavanjem unosa kofeina kasno tijekom dana i smanjenjem stimulativnih aktivnosti, poput korištenja računala i televizije, noću.

Uspostavite granice

U današnjem digitalnom svijetu lako je osjetiti pritisak da budete dostupni 24 sata dnevno. Postavite sebi neke granice između posla i života. To bi moglo značiti pravilo da se navečer ne provjerava e-pošta od kuće ili da se ne javlja na telefon tijekom večere. Iako ljudi imaju različite preferencije kada je riječ o tome u kojoj mjeri spajaju svoj posao i obiteljski život, stvaranje jasnih granica između ovih područja može smanjiti mogućnost sukoba između moj posao i privatnog života i stresa koji s tim ide.

Odvojite vrijeme za ponovno punjenje

Kako bismo izbjegli negativne učinke kroničnog stresa i izgaranja, potrebno nam je vrijeme da se obnovimo i vratimo na razinu funkcioniranja prije stresa. Ovaj proces oporavka zahtijeva “isključivanje” s moj posao kroz razdoblja kada se ne bavite radnim aktivnostima niti razmišljate o poslu. Zato je važno da s vremena na vrijeme prekinete vezu, na način koji odgovara vašim potrebama i preferencijama. Ne dopustite da vam dani odmora propadnu. Kad je moguće, uzmite slobodno vrijeme da se opustite i opustite kako biste se vratili na moj posao osvježeni i spremni za najbolje rezultate. Kada niste u mogućnosti uzeti slobodno vrijeme, brzo se ohrabrite tako da isključite svoj pametni telefon i neko vrijeme usmjerite pažnju na neradne aktivnosti.