Moj posao

Tržište rada i rodna ravnopravnost

Kada razmišljamo o rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada uviđamo koliko je još mnogo potrebno napraviti. U centru samog pitanja su žene i njihov položaj u društvu i oko moj posao.

Tema neplaćenog rada u kućanstvu aktualna je kao i tema lošijeg položaja žena na tržištu plaćenog rada. Bez zakona i njegovog provođenja, teško je da će društvo napredovati prema rodnoj ravnopravnosti. Zato rodna ravnopravnost na tržištu rada počinje na najvišoj razini društvene organizacije, u zakonu, vidi se na poslu i poštuje u obitelji.

Neravnopravnost između spolova

Žene u Hrvatskoj primaju nižu plaću od muškaraca, a razlika se produbljuje s godinama rada. S druge strane, na vodećim pozicijama 100 najvećih tvrtki u Hrvatskoj tek je 6 posto žena što govori o manjku njihove ravnopravnosti oko moj posao.

Među faktorima koji utječu na diskriminaciju i razliku u plaćama prisutan je i problem porodiljnog dopusta na kojeg u načelu odlaze žene, dok muškarci to vrijeme rade i napreduju u moj posao.

Žene u STEM poljima

Kada govorimo o razlikama u plaćama za moj posao prisutan je problem zastupljenosti žena u djelatnostima koje su tradicionalno lošije plaćene – to su tekstilna industrija, turizam, prodaja te uslužne djelatnosti.

Stereotipne podjele na tipično muške i ženske moj posao nažalost su i dalje prisutne na tržištu rada, uključujući i IT sektor. U Europskoj Uniji samo 19 posto poduzetnika u IT sektoru su žene prema 54 posto u drugim uslužnim sektorima. Slično je i u STEM sektoru. Na razini Europske Unije samo je jedna od šest osoba u STEM području ženskog spola.

Razlike u mirovinama između spolova

Činjenica da je u Hrvatskoj veći postotak obrazovanih žena nego muškaraca i dalje ne pridonosi zaposlenosti žena na bolje plaćenim poslovima. Neravnopravnost s kojom se žene suočavaju tijekom moj posao očita je i u iznosima mirovina.

Hrvatska je peta zemlja u EU s najvećim šansama da će starije osobe živjeti u bijedi, a u opasnosti od siromaštva nalazi se svaki treći umirovljenik. Najugroženije su pritom žene koje dobivaju 30 posto nižu mirovinu od muškaraca. Nažalost ta situacija se ne poboljšava kako godine prolaze.