moj posao

Ključni trendovi i najbitnije vještine budućeg poslovanja

Prema neovisnim studijama koje su objavili CBRE i Genesis, te izvješću WSJ-a, moj posao će do 2030. biti vrlo različiti od današnjeg. Evo kratkog pogleda na to kako bi posao mogao izgledati 2030.

Ključni trendovi

1. Postojat će “mjesta za rad” – najbolja radna mjesta imat će različita tiha područja kako bi radnici mogli birati gdje žele raditi, potpuno eliminirajući dodijeljena mjesta za sjedenje.

2. Manje pojedinačne organizacije – Postojat će manje korporacije. Uz toliko mogućnosti za suradnju, neće biti potrebe za izgradnjom skupog velikog posla.

3. Manje hijerarhije – Svatko će biti „svoj vođa“. Rad će napredovati timski, a ne s diktatorima.

4. Veliki naglasak na wellnessu – Uredi na moj posao će biti mnogo zdravija okruženja, bilo da se radi o dobroj rasvjeti, područjima za opuštanje, spavaćim sobama, glazbi, kućnim ljubimcima na poslu itd.

5. Potreba za ulogom “šefa posla” – Voditelj poslovanja će postaviti kulturu u organizaciji za moj posao. Ova bi uloga također mogla biti među najboljim poslovima za budućnost.

6. Fleksibilni tlocrti – Kada radnici stignu u svoju uredsku zgradu, nosivi uređaji će im dati do znanja na koji kat da idu, a to se može promijeniti na temelju podataka senzora.

7. Zbogom, stol – Neće biti fizičkih stolova; zaposlenici će se jednostavno parkirati bilo gdje i imati simulirani ured pred očima.

8. Vaš robot pomoćnik – Svi radnici na svim razinama će u budućnosti koristiti robotske pomoćnike kao što su Siri ili Alexa, za razvrstavanje dolazne e-pošte, zakazivanje sastanaka, izradu proračunskih tablica itd.

9. Pametnije razmišljanje – Većina sastanaka odvijat će se između različitih grupa radnika na više lokacija, što omogućuje besprijekornu razmjenu ideja i razmišljanje u različitim vremenskim zonama.

10. Teambuilding – Neformalna druženja kolegi s moj posao odvijat će se putem slušalica za virtualnu i proširenu stvarnost.

Najtraženije vještine

Istraživačko izvješće McKinsey Global Institute istaknulo je tri najbolje skupine vještina koje će radnici trebati kako bi osigurali najbolje karijere u budućnosti. Ove najtraženije vještine u budućnosti su:

Viša kognitivnost – To uključuje naprednu pismenost i pisanje, kritičko mišljenje te kvantitativnu analizu i statističke vještine. Liječnici, računovođe, analitičari i pisci su primjeri koji ih svakodnevno koriste.

Društvenost i emocionalnost – To uključuje naprednu komunikaciju, empatiju, sposobnost prilagođavanja i sposobnost kontinuiranog učenja. Poslovni razvoj, programiranje i savjetovanje zahtijevaju ove vještine. Ovi poslovi također su među najboljim karijerama za moj posao u sljedećih deset godina.

Tehnološki – Ovo uključuje sve, od osnovnih do naprednih informatičkih vještina, analize podataka i inženjeringa. Te će buduće vještine vjerojatno biti najbolje plaćene.