moj posao

Kako će radna mjesta izgledati za 10 godina

Hoće li tehnologija ubiti radna mjesta i povećati nejednakost, ili pak donijeti značajniji rad i zdravija društva na moj posao? Ovo pitanje brine čovječanstvo otkad je tehnološki napredak preuzeo neke fizičke poslove. Nakon što smo razvili bolju tehnologiju, usluge satničara, kinoprojektora, operatera centrale itd. više nisu bile potrebne. Pitanje je i dalje isto; kako će izgledati budućnost rada? Zanima li Vas „Kakvu budućnost ima moj posao?“, pročitajte ostatak članka…

Što je budućnost rada?

Digitalni fotoaparati i mobilni telefoni promijenili su fotografiju i način na koji snimamo fotografije. Kako bi ostali relevantni, fotografi nisu imali izbora nego prigrliti novu tehnologiju. U jednom trenutku nitko nije mogao pomisliti da moj posao neće dospjeti na popis budućih top poslova i da će u budućnosti biti suvišni. 

Međutim, od tada smo prešli dug put i učili iz svojih iskustava na moj posao. Prošlost nas je naučila da bi u budućnosti mogao postojati svijet u kojem funkcija ljudskih resursa nestaje i biva zamijenjena automatizacijom, outsourcingom i samo-organizirajućim timovima. Živimo u vremenu kada se, i oni najbolji talenti, bore sa organiziranjem karijere te zapošljavaju osobne agente da im pri istome pomognu. Ideja je ostati spreman za tu budućnost.

Četiri moguća „svijeta rada“ do 2023. godine

PwC vidi četiri alternativna svijeta rada, svaki nazvan po različitim bojama. Jedan bi se svijet mogao udaljiti od velikih tvrtki jer nova tehnologija omogućuje malim tvrtkama da ojačaju moj posao. U drugom slučaju, tvrtke bi mogle raditi zajedno za poboljšanje društva u cjelini.

Crveni svijet

Ovdje će tehnologija omogućiti malim poduzećima da iskoriste ogromne rezervoare informacija, vještina i financiranja. HR više neće postojati kao zasebna funkcija, a poduzetnici će se oslanjati na vanjske usluge za ljudske procese. Postojala bi žestoka konkurencija za talente, a oni s budućim vještinama koje se traže bit će nagrađeni najviše.

Plavi svijet

Ovdje će globalne korporacije postati još veće, moćnije i utjecajnije nego ikad. Tvrtke svoju veličinu i utjecaj vide kao najbolji način da zaštite svoje profitne marže. Oko vrhunskih talenata vode se žestoke borbe.

Zeleni svijet

Kao reakcija na snažno javno mnijenje, oskudne prirodne resurse i stroge međunarodne propise, tvrtke će progurati snažnu etičku i ekološku agendu.

Žuti svijet

Ovdje će radnici i tvrtke tražiti veće značenje i relevantnost. Radnici će pronaći autonomiju, fleksibilnost i ispunjenje dok rade za organizacije sa snažnim etičkim i društvenim standardima. Koncept poštene plaće prevladavat će u budućnosti rada.