moj posao

Savjeti za učinkovit rad od kuće

Učinkovit rad od kuće

Rad od kuće može zahtijevati određene prilagodbe, osobito ako ste moj posao radili u uredu ili sličnoj radnoj sredini. Iako je sjajan osjećaj biti okružen udobnošću doma, to vas isto tako može lako omesti. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete produktivni i usredotočeni kada moj posao radite od kuće.

Pronađite mjesto koje ćete smatrati svojim

Možda fotelja, kuhinjski stol ili slično, a što se može dijeliti sa drugima, nije najbolje mjesto za moj posao. Određeni radni prostor ulijeva disciplinu. Ako pak morate dijeliti mjesto, pobrinite se da vaši ukućani razumiju da su to sada radni prostori te im objasnite pravila o tome kako i kada se oni koriste/dijele.

Uspostavite rutinu

Pokušajte se držati svakodnevne rutine. Obavite sve svoje uobičajene aktivnosti pranja i doručka te pokušajte biti na svom radnom mjestu do određenog vremena. Ostanite aktivni kada uzmete pauzu te se držite te navike. Redoviti su odmori važni za doborbit i produktivnost.

Zadajte si rokove

Napravite popis stvari za moj posao koje morate učiniti i kada ćete ih učiniti. Ako odredite svoj dan sat po sat, možete označiti koje ste poslove obavili. Naravno, vaša tvrtka ili klijenti mogu vam postaviti rokove, pa je potrebno postaviti i planirati svoj dan, kako biste sve uspješno i kvalitetno ispunili.

Držite svoje komunikacijske linije otvorenima uz posao

Održavajte redoviti kontakt s kolegama i klijentima putem telefonski ili videokonferencijskih aplikacija. Imamo sreće s širokim spektrom komunikacijskih alata koji su nam dostupni – stoga nemojte ići u stanje hibernacije dok moj posao radite kod kuće. Pronađite razloge da nazovete ljude da podijelite ideje i dobijete njihov doprinos. Surađujte i ostanite u kontaktu.

Pobrinite se da vam bude ugodno dok radite od kuće

Priuštite si prostojnu uredsku stolicu i provjerite jesu li vaš stol i računalo postavljeni tako da možete raditi u udobnoj okolini, jer ćete tako provoditi svaki svoj radni dan. Pobrinite se da se osjećate ugodno u svojoj okolini. Imati neke kućne biljke u blizini može dati osjećaj povezanosti s prirodom.

Nagradite se

Nemojte si uskratiti prednosti rada od kuće; uspostavljanje sustava nagrađivanja može vam pomoći da staknete osjećaj vrijednosti. Uključite radio ili slušajte glazbu koju volite. Možete čak uključiti i kućanske poslove u svoj radni dan. Pranje suđa kao kratka stanka odmorit će vaš um i sačuvati vas za ostatak dana.

Jedite zdravo, protegnite se, vježbajte

Ostanite disciplinirani u svojim prehrambenim navikama i pokušajte jesti zdravo na moj posao. Dobar doručak smanjit će iskušenje da kasnije nešto grickate. Postoji mnogo vježbi i rutina istezanja koje možete raditi za radnim stolom. Vježbanje oslobađa endorfine, koji povećavaju sreću i produktivnost.

Činite ono što je dobro za vas

U konačnici, pronađite prostor i rutinu koja vam odgovara. Svi smo individualci i različito reagiramo na pritiske okoline – stoga budite iskreni prema sebi i ako pronađete način rada od kuće koji vam odgovara – držite da se.