moj posao

Opasnosti toksičnih zaposlenika

U posljednje vrijeme na moj posao sve više slušamo o izrazu „toksični kolega“. Nastali problem nije novina; loših je kolega bilo od početka organiziranog rada. Ali ovih dana njihov se utjecaj na moj posao čini većim i razornijim. Tvrtke opstaju na timskom radu. Međusobni odnosi unutar tima moraju funkcionirati, biti prilagodljiviji i proaktivniji. Dani zapovijedanja odozgo prema dolje davno su prošli u mnogim tvrtkama i organizacijama, budući da su to zamijenile osnovne inovacije koje se oslobađaju putem kolega koji se otvoreno umrežavaju i dijele informacije. Zbog te nove dinamike disfunkcionalni članovi tima mogu naštetiti rezultatima cijele grupe s moj posao, više nego ikada prije.

Najčešća i destruktivna toksična ponašanja koja dolaze do izražaja uključuju:

  • Kritiziranje, ogovaranje iza leđa
  • Ogovaranje i širenje laži
  • Slaganje na sastancima, ali ne i nakon toga
  • Gomilanje informacija
  • Namjerno potkopavanje drugih
  • Briga samo o osobnim interesima i planovima (iznad ciljeva tima i tvrtke)

Toksični članovi tima su destruktivni jer:

Stvaraju nepotrebnu dramu i svađe. Oni isisavaju pozitivnu energiju za moj posao i kreativnu snagu mozga iz ureda. Članovi tima gube dragocjeno vrijeme čuvajući im leđa, umjesto da otvoreno inoviraju, preuzimaju rizike i otvoreno govore o onome što im je na umu.

Narušavaju „brend tima“. Njihovo loše ponašanje krivo predstavlja cjelokupni tim i stvara negativan dojam kod kolega izvan tima. Općenito se timovi lojalista smatraju značajno učinkovitijima u postizanju rezultata i ostvarivanju ciljeva na moj posao u usporedbi s timovima sabotera. Jasno je da je disfunkcija tima u visokoj koleraciji s brendom i rezultatima tima.

Potkopavanje vrijednosti vođe i tvrtke. Rađa se cinizam kada tvrtke prihvaćaju vrijednosti i norme ponašanja, ali ne drže neke zaposlenike istim standardima.

Degradiranje timske kulture.  Ponašanje sabotera je, de facto, norma. Članovi tima s dobrim namjerama također počinju održavati ovo loše ponašanje, odnoseći se prema toksičnom kolegi s nepoštovanjem, pričajući im iza leđa i držeći ih podalje od sebe kada god je to moguće.

Ako ste vođa tima, jasno vam je što trebate učiniti. Morate shvatiti što se događa s timom i morate onog toksičnog člana držati na višim standardima i zahtjevima ponašanja. Bez obzira na njihovu produktivnost, rezultate, tehničku stručnost, sirovu inteligenciju ili neprocjenjivo iskustvo, ne možete tolerirati ponašanje koje povlači sve ostale članove tima.