moj posao

10 najboljih kreativnih poslova

Glumci i umjetnici nisu jedini koji se bave kreativnim poslovima.

Umjetnost je nešto više nego biti umjetnik.

Kada ljudi razmišljaju o kreativnim poslovima, biti poznati filmski glumac ili pjevač koji je osvojio Grammy-a može biti prvo što im padne na pamet. Moj posao je teško pronaći, a planirati ih može biti izazovno. Ono što slijedi je popis poslova koji se možda ne čine kreativnim na prvu, zbog čega su često zanemareni, ali zapravo nude mnogo prilika da iskoristite svoje umjetničke talente – i napravite razliku u svijetu.

Trebate li kreirati profesionalan životopis, poslužite se besplatnim online alatom kojega vam je omogućio PickJobs!

Programer

Na površini se možda ne čini da je moj posao programiranje toliko kreativno. Ali ako znate što radite i možete dizajnirati, testirati i razvijati aplikacije ili računalne programe, možete biti izuzetno kreativni. Postoji veliki izbor aplikacija koje služe različitim svrhama. Da biste došli od ideja za aplikacije, korisne ili blesave, i mogli ih razviti, potrebna je kreativnost.

Analitičar operacijskih istraživanja

Još jedan posao koji, definitivno, ne zvuči kao kreativan posao, što on zapravo jest jer rješavate zagonetke. Analitičari operacijskog istraživanja koriste se naprednim tehnikama, kao što su optimizacija, rudarenje podataka, statistička analiza i matematičko modeliranje – i što rade sa svim tim znanjem i iskustvom? Osmišljavaju strategije koje tvrtke i organizacije mogu koristiti kako bi funkcionirale učinkovitije i isplativije. Ako služba za dostavu želi skratiti vrijeme vožnje ili isporučiti više paketa s manje vozača, obratiti će se analitičaru operacijskih istraživanja.

Web dizajner

Web dizajner kreira izgled web stranice. Ako je vizualno privlačan i poziva vas da ga dublje istražite, znači da iza toga stoji kreativan web dizajner. Ako gledate web stranicu i mislite kako užasno izgleda, za to možete kriviti ne baš kreativnog web dizajnera. Neki web programeri rade sve, uključujući pisanje koda u programskim jezicima. Takvim znanjima i vještinama možete razvijati web stranice za bilo što; od obiteljskih tvrtki do veliki korporacija ili pak Vlade.

Psiholog

Psiholozi pomažu ljudima koji imaju problema s uspravljanjem osjećaja i emocija. Stvarno ima cijeli niz, gdje pomažu nekome tko se bori s depresijom i tjeskobom, ili pak djetetu s problemima u ponašanju. Oni ne koriste lijekove kako bi izliječili pacijente – iako će pacijentima preporučiti da posjete psihijatra ukoliko procijene da pacijentu trebaju lijekovi. Posao psihologa iziskuje godine obuke, a često zahtjeva i domišljatost i pomoć ljudima u pronalaženju alata za upravljanje teškim životnim krizama.

Inženjer strojarstva

Želite li uspjeti kao inženjer strojarstva, morate biti znatiželjni o tome kako stvari funkcioniraju – i uživati u otkrivanju kako učiniti da stvari rade bolje nego što su bile. Ponekad radite stvari koje nikad prije niste. To zahtjeva puno kreativnosti. Ako radite u ovom području, možda radite za arhitekte, vrtke koje su specijalizirane za alternativne energije ili nanotehnologiju – i često se oslanjate na vještine koje ste naučili iz računanja i trigonometrije. Gradite stvari, često od nule, često iz ureda, i koristite više svog mozga nego mišića.

Inženjer građevinarstva

Građevinski inženjeri grade stvari, poput mosta preko kojeg bi mogla prijeći lokomotiva, kao i ceste, brane, kanale i cjevovode. Moj posao zahtijeva puno pameti, ali i kreativnosti. Naposljetku, gradite ih od početka do kraja, radeći sve od analize izvješća o anketama i karata do proučavanja potencijalnih opasnosti za okoliš. Vi ćete odlučiti koje bi vrste betona ili asfalta bile najbolje za ono što gradite. Pustite umjetnike da slikaju vaš most; vi ste taj koji će ga izgraditi.

Psihijatar

Psihijatri su liječnici i mogu raditi na brojim mjestima, uključujući bolnice, privatne ambulante, klinike i staračke domove. Imaju ogromnu količinu odgovornosti i alata – uključujući lijekove – na raspolaganju kako bi pomogli ljudima s iznimno ozbiljnim psihičkim problemima poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja i teške depresije. Uostalom, lijekovi ne djeluju uvijek na sve na isti način, količina doziranja je važna i može doći do nuspojava. Također, svačija osobnost i situacija su različite, tako da nikada ne postoji pristup koji bi odgovarao svima. Da biste bili uspješni za moj posao i istinski pomogli ljudima, potrebno je puno kreativnog, inteligentnog razmišljanja.

Bračni i obiteljski terapeut

Ako sve bude u redu, bračni i obiteljski terapeuti pomažu spasiti brakove – ili barem mogu pomoći parovima da se rastanu bez velikog neprijateljstva. Također često rade s tinejdžerima i djecom. Moj posao nije lak i zahtijeva mnogo kreativnog razmišljanja i spretnog dodira – kao što znate ako ste ikada pokušali posredovati u paru ili pronaći rješenje između napetog roditelja i djeteta. Često se radi s ljudima koji se nose sa svojim najosobnijim problemima, pa ako niste u mogućnosti biti inovativni u pomaganju obiteljima da razviju rješenja za poboljšanje svojih odnosa, možda biste trebali izbjegavati ovaj posao.

Vrtlar

Volite li zelenilo, možda biste uživali u kreativnim elementima kao pejzažist ili vrtlar. Pejzažist provodi više vremena sadeći i održavajući cvijeće i drveće, brinući se da krajolik bude lijep. Vrtlar može raditi sve ili pak raditi i onaj prljaviji dio posla; poput uklanjanja snijega i smeća.

Arhitekt

Od arhitekata se traži da planiraju, dizajniraju i stvaraju zgrade i prostore za život i svakodnevnu uporabu. Često postoje konkurentski projekti. Zgrada možda mora izgledati nevjerojatno, ali također mora biti energetski učinkovita. Možda zgrada treba izgledati skupo, ali i biti sigurna, a sve unutar relativno malog proračuna. Ponekad arhitekti uspiju realizirati viziju, a ponekad ne, no od njih se uvijek traži kreativnost i inovativnost.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.