moj posao

Kako smanjiti stres na poslu?

Moj posao ima ozbiljan problem, koji može utjecati  na zdravlje, produktivnost i kvalitetu života. Međutim moj posao nudi uvijek nekoliko izbora koje možete poduzeti kako biste smanjili stres na poslu. Par izbora:

1. „Moj posao ima previše zadataka koje treba napravit svaki dan“- Planirajte i organizirajte svoj radni dan

Jedan od najboljih načina za smanjenje stresa na poslu jest planiranje i organiziranje svojeg radnog dana. To uključuje stvaranje prioriteta i raspoređivanje vremena za obavljanje najvažnijih zadataka, kako biste osigurali da ništa neće biti zanemareno. Također možete koristiti alate poput „to-do“ liste, kalendara i aplikacija za produktivnost, kako bi mogli u planiranju i organizaciji.

2. „Moj posao ne razmišlja o mom zdravlju“ – Radite na svom zdravlju

Zdrav način života može značajno smanjiti stres na poslu. To uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu i dovoljno sna. Također, pokušajte izbjegavati konzumiranje alkohola, pušenja i prejedanje, kako bi se smanjila tjeskoba i stres.

3. Kontrolirajte svoje misli

Naše misli imaju veliki utjecaj na našu razinu stresa. Zato je važno naučiti kontrolirati negativne misli i koncentrirati se na pozitivne stvari. Moguće je to učiniti kroz meditaciju, joga, disanje ili pisanje dnevnika. Vaš posao će se činiti lakšim i moći ćete reći ovo je moj posao i veoma je olakšavajuće .

4. „Moj posao nudi malo komunikacije“ – Komunicirajte sa suradnicima

Komunikacija s kolegama može pomoći u smanjenju stresa na poslu. Razgovarajte o svojim brigama i problemima s kolegama, kako biste pronašli zajednička rješenja i podržati jedni druge. Također, budite otvoreni za konstruktivnu kritiku i za slušanje mišljenja drugih.

5. Učinite nešto što volite

Moj posao ima prekovremenog posla“, u današnje vrijeme puno poslova ima prekovremeni rad koji se ne cijeni i veoma je naporan i oduzima vaše vrijeme. Izvan radnog vremena, učinite nešto što volite i što vas opušta. To može biti čitanje knjige, hodanje u prirodi, gledanje filmova ili bilo što drugo što vam donosi zadovoljstvo i opuštanje.

6. Izbjegavati prekovremeno radno vrijeme

Prekomjerno radno vrijeme, moj posao non-stop ima prekomjerno radno vrijem… To može dovesti do velikog stresa i umora. Zato je važno da se držite svojeg radnog vremena za odmor i da ne radite prekomjerno, kako biste se osigurali da ste mentalno i fizički zdravi.

7. Koristite tehnike smanjenje stresa

Postoje mnoge tehnike za smanjenje stresa, kao što su vizualizacija, afirmacije, dijeljenje problema i drugi. Istražite različite tehnike i pronađite one koje vam najbolje odgovaraju, te ih redovito koristite kako biste smanjili stres.

8. Razgovarajte sa šefom ili savjetnikom

Ako stres na poslu postane previše za podnošenje, razgovarajte sa svojim šefom ili savjetnikom. Oni mogu pomoći u identificiranju problema i pronaći načine za njegovo rješavanje. Također, možete se obratiti stručnjaku za mentalno zdravlje kako biste dobili dodatnu pomoć i podršku.

Ukratko, smanjenje stresa na poslu može postići planiranje i organizacijom, radom na svom zdravlju, kontrolom misli, komunikacijom sa suradnicima, radnom na onome što volite, izbjegavanjem prekomjernog rada, korištenjem tehnika za smanjenje stresa i razgovorom s šefom ili savjetnikom. Ako osjetite da ste previše pod stresom, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje kako biste dobili dodatnu pomoć.