moj posao

5 koraka kako postati freelance pisac

Ako čitate ovaj članak vjerojatno ste zainteresirani na to da postanete freelancer. Ispod vam donosimo neke jednostavne korake kako da si olakšate put postajanja freelancera i dobijete svoje prve klijente za moj posao.

Odlučite teme na koje ćete se fokusirati

Freelancing pisanje podrazumijeva dosta širine pa je potrebno da odaberete jednu kategoriju od onih koje ćemo navesti ispod tako da se možete dalje fokusirati na sljedeće korake za moj posao.

Blog – pisanje vlastitog blogova ili pisanje tekstova za druge blogove

Pisanje članaka – vrlo često prvo što asocira ljude kada čuju o freelance moj posao. Mogućnosti pisanja za časopise i novine bilo da se radilo o digitalnom ili papirnatom obliku.

Pisanje za društvene mreže – u današnje vrijeme skoro sve tvrtke posjeduju društvene mreže te pisanjem za njih možete pomoći bolje brendirati i pozicionirati veliki broj tvrtki

Tehničko pisanje – obično vezano za određenu industriju što podrazumijeva dobro znanje te industrije

Odaberite vlastitu nišu

Nakon što ste odabrali kategoriju freelancinga za moj posao dobro je napraviti dodatno suženje i odabrati svoju nišu. Odabir niše govori ljudima da ste specijalizirani za određenu nišu i da imate dobro znanje o njoj te čak ako to i nije istina kad ju tek birate uskoro ćete mnogo naučiti o svojoj niši.

Neke od niša uključuju: financije, hrana, tehnologija, marketing, karijera, obrazovanje, putovanje.

Educirajte se

Kao i u mnogim drugim područjima potrebno je konstantno se obrazovati i ulagati u sebe zbog dobivanja boljeg moj posao. Kao pisac važno je da vladate SEO pojmovima i općenito da imate znanje o toj tematici. Također iskoristite pogodnosti postojanja raznih edukacija koje postoje za pisce kako biste stalno nadograđivali vlastite vještine.

Imajte vlastiti portfolio

Ovo je važan korak pogotovo ako nemate prethodnog iskustva pa novi klijenti ne znaju ništa o vama. Možete ih uvjeriti u vlastite vještine tako što napravite vlastiti portfolio koji možete obogatiti tako da npr budete gostujući pisac za neku publikaciju. Nemojte se ustručavati pitati razne publikacije da želite biti gostujući pisac.

Ne zaboravite vrijednost umrežavanja

Ne podcjenjujte snagu networkinga oko dobivanja moj posao. Razmislite o pridruživanju nekoliko srodnih grupa na Facebooku. To će vam omogućiti da se povežete s drugim autorima, postavite pitanja i dobijete povratne informacije.

Većina freelancera u grupama su prijateljski raspoloženi i više nego voljni pomoći drugim članovima. Ovo će vam također pomoći dobiti bolji pregled čitavog područja i donositi bolje odluke oko vaše karijere.

Nakon, a i tijekom umrežavanja nemojte zaboraviti doprinositi unutar vaše mreže i biti vrijedan član iste.