moj posao

Kako se postaviti prilikom razgovora nakon otkaza

Dobiti otkaz za moj posao može izgledati kao kraj svijeta… No istina je zapravo daleko od toga.

Osjećaj nervoze zbog potencijalnog gubitka posla nije ništa neuobičajeno. Zapravo, istraživanja pokazuju kako je 78% trenutno zaposlenih zabrinuto zbog gubitka posla, tako da ste Vi samo jedna kapljica u moru. Brojna istraživanja pokazuju da zabrinutost oko sigurnosti pozicije može dovesti do niske motivacije o sakatiti angažman zaposlenika. Gubitak sigurnosti za moj posao može čak uzrokovati depresiju, tjeskobu i neke druge fizičke bolesti. To nije pilula koja se lako guta.

Ako se ta „tjeskoba zbog mogućeg otkaza s moj posao“ kako su je nazvali istraživači s Harvarda, shvati – i vaša je pozicija doista eliminirana – to vam sigurno može uzeti danak i psihički i fizički.

Mnogi ljudi doživljavaju mentalne i emocionalne simptome poput tjeskobe, razdražljivosti, osjećaja bezvrijednosti, smanjenja razine samopoštovanja, frustracije i srama. Neki fizički simptomi uključuju umor, mučninu, glavobolje, bolove u mišićima, gubitak ili dobivanje na težini, poremećaje spavanja i još mnogo toga.

Međutim, ukoliko ste otpušteni s moj posao, znajte da niste jedini. Samo prošle godine otpušteni su milijuni novih zaposlenika.

Evo kako biste trebali postupiti na razgovorima za moj posao nakon što je Vaše zadnje mjesto eliminirano.

Neka Vaša objašnjenja budu kratka, slatka i točna

Ne izbjegavajte teme. Ako dobijete to pitanje, jednostavno smireno objasnite zašto ste otpušteni. Ne morate ulaziti u detalje, ali budite iskreni.

Usredotočite se na pozitivne, a ne na negativne stvari

Nemojte se opterećivati time što je prošlo po zlu s Vašim prošlim poslom, ili zašto je Vaš položaj, odjel ili cijela tvrtka propali. Umjesto toga, neka razgovor za moj posao bude optimističan. Razgovarajte o tome što ste naučili radeći u svojoj posljednjoj ulozi, iako je bila uskraćena. Također možete razgovarati o vještinama koji ste naučili nakon otkaza, ili dok ste još bili zaposleni.

Nikad ne pričajte loše protiv svog bivšeg poslodavca

Štogod radili, nemojte ružno pričati o svojem prijašnjem poslodavcu. Ne samo da zbog toga odajete osjećaj neprofesionalnosti, već može i zabrinuti Vašeg potencijalnog budućeg poslodavca. Možda se zabrinu da biste jednog dana mogli vrijeđati njih ili tu tvrtku. Pokazivanje poštovanja najbolji je oblik vođenja komunikacije.

Pokažite da do Vašeg otkaza nije došlo zbog loše učinkovitosti na poslu

Ako niste dobili otkaz zbog loše učinkovitosti, pobrinite se da to bude jasno komunicirano. Objasnite zašto je Vaš položaj ili odjel smanjen, ili razgovarajte o tome zašto tvrtka nije uspjela. Pobrinite se da potkrijepite svoje tvrdnje čvrstim činjenicama, odnosno dokažite svoju izvedbu i uspjehe s tvrtkom.

Pouzdano pričajte o ostvarenim postignućima

Naravno, možda Vas je zadnji poslodavac otpustio. No ako ste prije toga imali drugih radnih iskustava, razgovarajte o njima. Pokazivanje pozitivnih rezultata tijekom cijele karijere – ne samo Vašeg posljednjeg posla – može Vam pomoći da sami sebe argumentirate. Svakako pripremite kvalitetan životopis!

Postavljate pitanja o poslu za koji se prijavljujete

Uvijek postavljajte pitanja na intervjuu. Uostalom, intervjui bi trebali biti dvosmjerne ulice. Trebali bi izgledati kao razgovori jer morate donijeti odluku o tvrtki jednako kao što tvrtka mora donijeti odluku o Vama. Ako ste netko kome manjka samopouzdanja i slobode da postavljate direktna pitanja, postavljajte pitanja koja potvrđuju sigurnost posla i pozitivnu putanju karijere. Ona pokazuju da ste zainteresirani za ulogu i planirate ostati.

Usporediti svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto možete ovdje!