moj posao

Ispravan način za odbiti ponudu za posao

Iako vam se čini neugodno i ne znate što činiti u takvoj situaciji, ona može postati lakša ako slijedite nekoliko smjernica. U nastavku ćemo otkriti kako na pristojan način odbiti poslovnu ponudu za moj posao i vidjeti kako ostati u dobrom odnosu sa svim stranama.

1. Budite promptni

Čim ste se odlučili na potez da odbijete poruku nemojte odgađati s daljnijm koracima. Ako poslodavac prije sazna za vašu odluku prije će moći dogovoriti posao s drugim kandidatom. Na ovaj način ćete i sebi prištediti vrijeme jer vaša situacija neće biti u zraku, a i omogućiti poslodavcu da brže stigne do svojeg cilja što je pronalazak radnika za moj posao.

2. Ne komplicirajte

Nema boljeg savjeta od onog da budete direktni i nedvosmisleni. Nemojte pretjerivati s hvalospjevima o tvrtki ili osobama s kojima ste komunicirali, ipak je riječ samo o odbijenici i nema potrebe stresirati se.

Recite ono što trebate reći, nedvosmisleno i jednostavno, s poštovanjem te izbjegavajte pretjerano uplitanje emocionalnosti i neprofesionalnosti.

3. Navedite razloge

Postoji više razloga zbog kojih biste mogli odbiti ponudu za moj posao. Oni se kreću od onih jednostavnih, da vam kompanija nije ponudila naknadu za moj posao kojoj ste se nadali, zatim možda niste bili sigurni hoćete li se dobro uklopiti s vašim šefom ili kolegama ili vam se pak ne sviđa kultura i vođenje kompanije.

Jednostavno recite da ste prihvatili ponudu za neki drugi posao ili da vam ponuda koju ste dobili za moj posao ne odgovara.

4. Pristajte ostati u kontaktu

Ako smatrate da ste se s osobom s druge strane povezali i da biste u budućnosti možda mogli dobro surađivati, ali ne možete prihvatiti ponudu za moj posao iz drugih razloga, razmislite o tome da joj predložite ponudu da ostanete u kontaktu. U isto vrijeme navedite svoje podatke za kontakt.

Slobodno se možete odlučiti na to da preskočite ovaj korak – ne morate se osjećati dužnima spomenuti da biste htjeli ostati u kontaktu sa strankom koja nudi moj posao. No, nije loše razmotriti ovu točku kao odličan način za umrežavanje i izgradnju svoje profesionalne mreže.