moj posao

Kako raditi za dominantnog šefa?

Dominantan šef na moj posao je onaj koji voli imati kontrolu nad svime i svima. Možda mu je na srcu najbolji interes tvrtke, ali njegova šefovska osobnost otežava nositi se s njime. Te se dominantne osobine izražavaju u obliku nestrpljivosti, netaktičnosti, netolerancije i nerealnih očekivanja od osoblja.

Ako radite za takvoga šefa, vjerojatno ćete doći u iskušenje da date otkaz na moj posao. Prije nego što poduzmete tako drastičnu akciju, provjerite možete li se ikako, na bolji način, nositi sa situacijom.

Razmotrite dobre osobine svoga šefa

Trebali biste gledati i na pozitivne strane svog šefa, umjesto da se samo fokusirate na one negativne. Na primjer, šef može biti vrlo zahtjevan, ali kada završite teške zadatke, on vas pohvaljuje i nagrađuje. Ako vaš šef ima svoju svijetlu stranu, onu mu mračnu možete oprostiti, ili ga, pokušati razumjeti. Ne želite izgubiti dobru plaću.

Učinkovito komunicirajte sa svojim šefom

Razmislite o tome kako vaš šef komunicira. Prakticirajte iskrenu i otvorenu komunikaciju na moj posao. Dominantan šef nije uvijek najtaktičnija osoba, ali bi trebao cijeniti iskrenost. Kada razgovarate sa svojim šefom, budite izravni, ali svakako pokažite poštovanje; dajte do znanja što vam je na umu, na profesionalan način.

Shvatite osobnost svog šefa

Možete predvidjeti potrebe svog šefa razmišljajući unaprijed. Nestrpljivost mu možda nije jača strana, pa je najbolje da ne zahtijevate od njega da traži sve što treba. Upoznajte se s njegovim stvarima koje voli i ne voli, te se ponašajte u skladu s time.

Obavještavajte svoga šefa

Svojega šefa svakako biste trebali držati informiranim o svim relevantnim stvarima. Voli biti glavni, pa ukoliko osjeti da mu prešućujete informacije vezane za posao, mogao bi postati paranoičan i početi vas mikroupravljati dok ste na moj posao. Očuvajte njegovo povjerenje tako da je uvijek informiran o svemu.

Dobro obavljajte svoj posao

Kada imate posla s voditeljem koji je dominanti šef, ostanite predani svome poslu i suzdržite se od zabušavanja. Dominanti šefovi imaju velika očekivanja od svojih zaposlenika, stoga ostanite entuzijastični u pogledu svog posla i shvatiti ga ozbiljno.

Zatražite mišljenje svog šefa

Trebali biste dobiti pojašnjenje od nadređenoga kad god je potrebno. Nemojte se bojati pristupiti radi provjere kada vam je to potrebno. Vjerojatno bi više volio da razjasnite stvari, nego da moj posao radite na slijepo te dolazite do pogrešnih rezultata.

Nosite se s negativnim ponašanjima na odgovarajući način

Možete pokušati zaobići negativne osobine svog šefa. Potrebno je puno tolerancije da biste se nosili s dominantnim šefom na radnom mjestu. Kad god mu se raspoloženje pokvari ili ako samo ima loš dan, uzmite kratke pauze od svog radnog mjesta kako biste opustili um i smirili dušu. U svakom slučaju, nemojte održavati negativna ponašanja svoga šefa. Umjesto toga, pustite da oluja prođe i vratite se na posao.

Znajte kada i kako progovoriti

Također morate znati kada i kako razgovarati sa svojim šefom o njihovom ponašanju. Trebali biste razgovarati sa svojim šefom ako njegove dominantne karakteristike prerastu u nepoštovanje ili pretjerano zahtjevno ponašanje. Ne biste trebali tolerirati maltretiranje ili ometajuće ponašanje. Ako zlostavljanje ne prestane, pripremite svoj životopis i krenite u potragu za novim poslom.