moj posao

4 znaka upozorenja prije nego prihvatite posao

Dobili ste ponudu za moj posao? – Čestitamo!

Sada je odluka na Vama: Hoćete li prihvatiti ponudu ili ne?

Posvetiti vrijeme za moj posao velika je odluka. Iako biste se mogli osjećati sklonima da ga prihvatite budući da ste se prijavili za njega i ponuđeno vam je (to je i bio cilj, zar ne?), ne biste trebali poskočiti bez razmišljanja.

Imajte na umu da su ponude za moj posao upravo to: ponude. Ne morate uvijek reći da. I imate pravo (koje Vam pripada) da dobro razmislite prije nego što pristanete raditi za tvrtku. Trebali biste se uvjeriti da je posao pravi izbor za Vas, prije nego li ga prihvatite.

Kvalitetan životopis možete izraditi besplatno pomoću PickJobs-ovog online alata!

Iako postoji mnoštvo očitih razloga zbog kojih biste trebali prihvatiti moj posao (čitaj kao: dobra plaća), evo nekoliko manje očitih razloga zbog kojih ga ne biste trebali prihvatiti.

Ako se ove četiri zastavice pojave u bilo kojem trenutku u procesu intervjuiranja, vrijedi razmisliti je li moj posao pravi za Vas, ili ipak ne.

Ne slažete se s vrijednostima organizacije

Možda mislite da je proizvod inovativan i da je usluga korisna. Vjerujete u posao, ali se ne slažete nužno s načinom na koji tvrtka posluje. Sviđa Vam se koncept tvrtke, ali Vam se ne sviđa vodstvo. Ne podcjenjujte značaj kulturološkog uklapanja.

Zaposlenici koji se osjećaju kao „kulturalni autsajderi“ vjerojatno će napustiti svoje tvrtke, prema istraživanju s Harvarda. Iako je kulturna raznolikost ključna, istraživači s Harvarda sugeriraju da bi „lideri trebali poticati kulturu koja je raznolika, ali konsenzualna kako bi promicali i inovativnost i učinkovitost. Ako ne mislite da bi to bio slučaj s ovim poslom, možda biste trebali uzeti vremena da razmislite prije nego li prihvatite ponudu.

Paket pogodnosti nije tako pogodan

Naravno, plaća na razini ili iznad tržišne je lijepa. No koristi su jednako važne kada je riječ o Vašem financijskom stanju. Zapravo, plaće čine samo 68.8% vaše ukupne naknade, dok 31.2%, prema izvješću Zavoda za statistiku rada Employer Costs for Employee Compensation.

Ali nemojte se zadovoljiti samo bilo kakvim pogodnostima. Znajte da možete i trebate pregovarati za beneficije koje želite na svojoj sljedećoj izvršnoj poziciji. Na primjer, prema istraživanju McKinseyja, 87% ljudi iskoristilo bi priliku raditi na daljinu.

Svoju plaću uvijek možete usporediti ovdje!

Ne vidite budućnost s tvrtkom

Iako je svakako u redu prihvatiti posao jer Vam je trenutno potreban, također je važno razmisliti o svojoj budućnosti unutar organizacije. Naravno, možda je želite ostati cijeli život, ali vrijedi razmisliti o tome. Iako Vam posao sada može dobro poslužiti, zapitajte se kamo bi Vas potencijalno mogao odvesti u sljedećih dvije, pet ili deset godina.

Ako ne razmišljate kao da će Vas odvesti jako daleko ili u smjeru Vaših ciljeva u karijeri, to možda nije pravi posao za Vas. I u redu je reći ne zbog toga. Većina radnika smatra da su im razvoj i planiranje karijere nevjerojatno važni, prema istraživanju Harvarda.

Ne možete pronaći smisao u poslu

Naravno, možete obaviti posao. Ipak ste dovoljno kvalificirani da ste dobili ponudu. Ali želite li obaviti posao? To je pitanje.

Sve više zaposlenika izjavljuje da im je svrha važna na radnom mjestu. Ako svoj posao na smatraju smislenim, ili ne mogu pronaći neki privid smisla u svakodnevnom radu, to će utjecati na moral i, u konačnici, na produktivnost i učinak. Devet od 10 radnika čak bi zamijenilo novac za smisao na radnom mjestu, prema nedavnom istraživanju.

Ako ne predvidite da želite raditi svoj posao jer Vas ispunjava na neki način koji je dublji od zadovoljstva označavanja obavljenih obaveza, to bi mogao biti znak da ne biste trebali prihvatiti posao.

Ukoliko osjetite da ste donijeli pogrešnu odluku odbijanjem ponude, uvijek se možete ponovno prijaviti.