moj posao

Ponovno zapošljavanje bivših zaposlenika, da ili ne?

Kvalificirani, pristojni, savjesni zaposlenici mogu birati gdje će raditi i za koga, odnosno mogu birati moj posao. Vaša tvrtka, kao poslodavac s kvalificiranim menadžerima, konkurentnim plaćama i beneficijama, također ima izbora.

U današnjem konkurentnom okruženju zapošljavanja za moj posao, ponekada se dolazi do razmišljanja o ponovnom zapošljavanju bivših zaposlenika.

Svaka tvrtka trebala bi imati formalnu, zakonski provjerenu politiku zapošljavanja bivših zaposlenika. Na primjer, neke tvrtke zabranjuju ponovno zapošljavanje zaposlenika koji su bili otpušteni. Osim pravila, kada se tvrtka i zaposlenik raziđu, je li uopće u redu ponovno zaposliti tu osobu? – Ovisi.

Zasigurno dobar kandidat za ponovno zapošljavanje

Uvijek postoje dvojbe oko zapošljavanja nepoznatog zaposlenika i hoće li se on dobro uklopiti na moj posao. Značajne koristi mogu proizaći iz zapošljavanja bivših zaposlenika. U većini slučajeva znate te ljude, njihove osobnosti, radnu etiku i zašto su napustili tvrtku.

Kada ponovno zapošljavate bivše zaposlenike na moj posao, oni već poznaju Vaše proizvode, kulturu i način pružanja usluga; što drastično smanjuje troškove obuke. Oni mogu početi dodavati vrijednost u puno kraćem vremenu nego potpuno novi zaposlenici.

Na primjer, ukoliko su se strane rastale u dobrim odnosima, možda je zaposlenik otišao jer je mislio da je trava negdje drugdje zelenija, a ubrzo shvatio da nije; ili je možda dobio otkaz zbog smanjenja broja zaposlenika. Ukoliko na rastanku nije došlo do nikakvih problema, to bi mogao biti izvrstan zaposlenik za povratak na radno mjesto, osobito ukoliko je prethodno pokazao izvrsnost u poslu.

Još jedan tip bivših zaposlenika koje treba razmotriti: menadžeri koji su prošli kroz dvije ili tri sve odgovornije pozicije prije nego što su se vratili na moj posao. Ti su ljudi vjerojatno stekli nova iskustva na svojim drugim poslovima, što bi moglo rezultirati novim, pozitivnim perspektivama za vašu tvrtku.

Opća mudrost kaže da ovi tipovi ponovnih zaposlenika obično povećavaju svoju razinu predanosti tvrtki jer cijene aspekte poslovanja i svog posla koje su prije podcjenjivali. Mogli biste čak pronaći doživotnog zaposlenika.

Zasigurno loš kandidat za ponovno zapošljavanje

Zaposlenici koji su dobili otkaz zbog lošeg učinka ili kadrovskih problema nisu dobri kandidati za moj posao. Na prvi pogled može se činiti lakim zaposliti nekoga kome je potrebno malo ili nimalo obuke i koji obećava da su se stvari promijenile. Upamtite, ponašanje koje stoji iza problema s učinkom i problema s osobljem, poput seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja, nije lako promijeniti. Netko tko je prije bio problematičan zaposlenik vjerojatno će opet biti problem. Ovakvo ponovno zapošljavanje bivših zaposlenika mogla bi biti odluka koju ćete požaliti.

Stvari za razmotriti prije ponovnog zapošljavanja

Bivšim zaposlenicima svakako postavite ista pitanja koja biste postavili nepoznatim kandidatima. Ovo bi, uz kvalitetan životopis, ipak trebao biti vrlo temeljit, profesionalan intervju. Saznajte koja su nova iskustva stekli od odlaska iz tvrtke, kao i razloge zbog kojih su napustili te poslove. Postavite konkretna pitanja o njihovim razlozima za prvi odlazak i što su naučili otkako su otišli. Ako su bili otpušteni, istražite kako su se zbog toga osjećali i kako su prevladali te osjećaje, ako su ti osjećaji bili negativni.

Također, morate razmotriti kako će to utjecati na tim kojem će se pridružiti. Pridružuju li se vaši ponovno zaposlenici novom ili prethodnom timu? Kako će se bivši članovi tima osjećati zbog ovog ponovnog zapošljavanja?

Konačno, razmotrite razloge zbog kojih su bivši zaposlenici na početku napustili moj posao. Morate se sjetiti što je kod njih bilo sjajno, kao i što su trebali poboljšati. Odvažite pozitivne i negativne strane. Mlad, nezreo zaposlenik možda je želio i trebao steći iskustvo negdje drugdje te je sada stekao zrelost, kao i vrijedno znanje. S druge strane, možda je to pak osoba koja je uvijek nezadovoljna, gdje god radila.