Što nakon otkaza?

Dobili ste otkaz. Stres i iznenađenje, ali jednostavno morate krenuti dalje.Što nakon otkaza? Kako naći moj posao?

Nakon otkaza krenite dalje

Nakon otkaza najvažnije je ponovno stati na svoje noge “u glavi” i krenuti dalje. Žaljenje, depresija, frustracije vas neće daleko dovesti. Samo će vam potrošiti energiju i na razgovorima za posao s potencijalnim poslodavcima nećete ostaviti dobar dojam. Kako krenuti dalje nakon otkaza?

Moj posao i networking

Sad će vam biti jasnije nego ikada koliko je važno konstantno održavanje kontakata. Zvati nekoga sad kad ga trebate, a niste se čuli godinama, je u najmanju ruku neprimjereno. Kontaktirajte najprije one s kojima ste bliži. Možete kontaktirati i one s kojima se niste dugo čuli, ali ne direktno s namjerom da ih pitate da vam pomognu pronaći moj posao, nego kako bi osvježili odnos.

Sada barem imate vremena za sve networking evente za koje ste prije imali mnoštvo izgovora zašto ne stignete na njih. Ne idite s namjerom da tražite posao, već s namjerom da upoznate nove ljude. Pričajte o sebi i onome što radite (ili bi voljeli raditi). Činjenica da ste bez posla nije ono što vas određuje.

Headhunteri i portali s oglasima za moj posao

Oni su važan izvor informacija. Ali nemojte cijele dane provoditi na portalima s oglasima za moj posao ili nazivajući headhuntere. Oni su samo jedna karika u procesu traženja posla. Otprilike 80% vremena pri traženju posla bi trebali potrošiti na networking, a ostatak na ostale izvore, iz jednostavnog razloga što oni pokrivaju svega 20% otvorenih radnih mjesta. Kroz networking ćete prije čuti da se sprema neki natječaj i vaš kontakt će vas preporučiti, čime ćete odmah biti u prednosti pred “običnim” kandidatima.

Moj posao i nove opcije

Nakon nekoliko godina ćete vidjeti koliko je to iskustvo zapravo bilo dobro za vas. Spoznat ćete tko su vam pravi prijatelji i upoznati nove prave prijatelje. Otkaz – vrata koja su se zatvorila, će otvoriti neke male prozore za koje niste niti znali da postoje. I hrabro krenite prema njima. To može biti neki potpuno novi smjer u karijeri ili poduzetništvo. Najgora moguća opcija je analizirati zašto i kako je došlo do otkaza, to će vam samo sjesti nakon nekog vremena.