moj posao

Kada se radnici osjećaju najsigurnije?

Moj posao Vam donosi istraživanje koje je pokazalo kako će zaposlenici sami više cijeniti svoji vlastiti rad te povećati doprinosu uspjeha njihovog tima ukoliko im njihovi nadređeni ukažu povjerenje. Dobra plaća je svakako jedan od glavnih motivacijskih alata.

Istraživanjem se htjelo razumjeti kako različite vrste društvenog kapitala, poput izgradnje povjerenja i stvaranja zajedničkih vrijednosti, utječu na učinkovitost zaposlenika i na to kako se oni osjećaju na svome poslu. Dobro se pripremite uz kvalitetan životopis.

Istraživanje je provedeno nad 457 zaposlenika, koji su upitani nekoliko pitanja o njihovom prethodnom iskustvu i njihovom osvrtu na to kako je sve prošlo te što misle za moj posao.

Oko 74% ispitanika reklo je kako imati nadređenoga za moj posao, koji im vjeruje – koji, na primjer, pita za njihovo mišljenje tijekom sastanka i potiče ih da podijele svoje znanje, mišljenje i viziju sa ostatkom tima – čini cijelo poslovanje puno pozitivnijim. To se često pokazalo važnijim od toga hoće li posao biti završen na vrijeme, u skladu s proračunom i na zadovoljavajući način.

Zašto je to bitno?

Tvrtke povremeno ne uspiju uspješno dovršiti projekte. To ne podrazumijeva da se projekti za moj posao ne završe na vrijeme, već da projekt ne uspiju završiti na vrijeme, prekorače zadani proračun, ili slično.

Zanimljivo je istaknuti kako gotovo više od polovice javnih projekata, poput Olimpijskih igara, podbace u barem jednom u prethodno zadanim kriterijima. Zato je iznimno važno proučiti što najviše pridodaje njihovome uspjehu.

Istraživanje ukazuje na to da do prividnog nedostatka uspjeha u izvršavanju projekata dolazi zbog krivih mjerila kojim se kompanije vode – vrijeme, trošak i kvaliteta – umjesto da njeguje povjerenje među radnicima koji su ključni za postizanje uspjeha. To ne znači da zadani parametri nisu važni, već se skreće pažnja na važnost djelatnika.

Pročitajte više o konfliktima na poslu!

Što još preostaje ispitati?

Istraživanje se fokusiralo na mišljenjima koje su dali zaposlenici. U buduća istraživanja valja uključiti i posloprimce te nadređene.

Pronađite svoje idealno radno mjesto, na kojemu ćete se osjećati dobro, pozitivno te imati mogućnost napretka, uz Moj posao.