moj posao

Kako se postaviti prilikom pregovora o plaći?

Prilikom razmišljanja o tome kako pregovarati o plaći, kandidati za moj posao ponekad donose odluke koje su naprotiv njihovih interesa. Provedeno istraživanje donosi smjernice za učinkovito pregovaranje o plaćama.

Čini se kako pitanje pregovora o plaći zaokuplja obje strane više od bilo koje druge teme pregovora – i to s valjanim razlogom, s obzirom na toliko koliko čak i malo povećanje plaće može utjecati na našu kvalitetu života. Svakako pripremite kvalitetan životopis. Sljedeća tri savjeta vodećih stručnjaka za pregovaranje o plaćama pomoći će Vam da dobijete više od pregovora o novom poslu.

1. Maknite se sami sebi s puta

Deborah M. Kolb i Jessica L. Porter u svojoj knjizi „Negotiating at Work: Turn Small Wins Into Big Gains“ navode kako prilikom pregovora o poslu i plaći, ponekad „smetamo sami sebi“. Postoji mogućnost propusta prilikom pregovaranja, ukoliko se usredotočimo samo na svoje slabosti i sami stvorimo priču u glavi prije nego li sami pregovori za moj posao počnu. Kako pišu Kolb i Porter, ovi interni dijalozi su mjesto gdje se prave prvi ustupci u pregovorima.

Kolb i Porter predlažu načine za rješavanje pitanja kako pregovarati o plaći. Počnite s prikupljanjem informacija kako biste se uvjerili da su vaši zahtjevi realni. Pripremite se objasniti vrijednosti koje biste donijeli na moj posao. Osim toga, ispitajte svoje ranjivosti i planirajte unaprijed kako ih kompenzirati. Na primjer, ukoliko nemate sigurnosti zbog praznine u svojem prijašnjem radnom iskustvu, razmislite o važnim stvarima koje ste radili u to vrijeme i pripremite se podijeliti ih s entuzijazmom.

2. Razmotrite kontekst

Velike kompanije često mjere kandidate prema dobro, unaprijed, definiranim kategorijama poslova s određenim rasponom plaća. Osim toga, uvijek možete pregovarati o naknadi s regruterima ili osobljem za ljudske resurse prije nego sa svojim budućim šefom. Kada odlučujete kako pregovarati o plaći za moj posao, pokušajte shvatiti koju kategoriju plaće bi dobio netko s vašom razinom obrazovanja i iskustvom, zatim pokušajte dogovoriti onu najvišu cifru. Pretpostavimo da vaše istraživanje sugerira da biste najvjerojatnije spadali u raspon plaća od €70.000 do €80.000, a najviša kategorija čini se realno, umjesto da kažete: “Mislim da zaslužujem €80.000”, razmislite o tome da kažete: “Ispravite me ako griješim, ali čuo sam da ljudi poput mene obično zarađuju od €80.000 do €90.000.” Primijetite da ova izjava nije zahtjev. Ipak, zbog snažnog utjecaja “sidra” od €80.000 do €90.000 – referentne točke koja može, ali i ne mora biti relevantna za raspravu – moglo bi vrlo dobro usmjeriti brojke prema vašem zadanom, gornjem cilju. Sada razmislite kako biste mogli prilagoditi svoju strategiju pregovaranja o plaćama novoosnovanom poduzeću koje vas zapošljava da postanete njegov treći zaposlenik. Očito nećete biti prebačeni u odjel ljudskih resursa, niti će Vaša plaća biti određena postojećim platnim razredima. U ovom slučaju možda ćete imati više slobode za strukturiranje kreativnog paketa koji uključuje opcije dionica.

3. Prilagodite svoj stil za maksimalan uspjeh

Autori studije zaključuju da se za povećanje plaće isplati odlučno pregovarati. Oni također potiču poslodavce da prepoznaju kako bi davanje prostora zaposlenicima za pregovaranje o njihovoj početnoj plaći, zapravo moglo pomoći u stvaranju zadovoljnije i produktivnije radne snage za moj posao.

Oni koji se ponašaju kompetitivno prolaze bolje od onih koji se usredotočuju na suradnju, a suradnici bili zadovoljniji procesom pregovaranja od konkurentskih pregovarača. Također, strategije kompromisa nisu bile povezane s povećanjem plaće.