moj posao

3 savjeta za traženje novog posla

Moj posao – ako još polažete zadnje ispite, sigurno već razmišljate kako do prvog posla. Što prije usvojite vještine ključne za uspjeh u poslovnom svijetu, to bolje za vas.

I moj posao dolazi kroz networking

Što je pozicija u kompaniji viša, vjerojatnije je da će se popuniti bez javno objavljenog natječaja, preko headhuntera ili po preporuci. Pripravničke pozicije kompanije najčešće popunjavaju kroz javno objavljene natječaje, s puno testova i eliminacijskih krugova.

Mnoge žene na žalost, prekasno shvate važnost networkinga za razvoj karijere. Upamtite, vaši kolege s fakulteta su jednako vrijedni, ako ne i više, kao znanje se stekli na fakultetu. Da, pri traženju posla oni su vaša konkurencija. Ali za 5 godina ćete biti presretni kada shvatite da na ključnoj poziciji u tvrtci koja vam je interesantna kao poslovni partner radi vaš kolega/kolegica s fakulteta. Stoga nastojte s fakulteta izaći sa što širom mrežom kontakata koje redovito održavate. Kolega/kolegica se može zaposliti prije vas i preporučiti vas za otvoreno radno mjesto za koje je čuo. Zato moj posao i potraga za njim neka bude prioritet.

I prije diplome otvorite LinkedIn profil i gradite svoju mrežu kontakata obavezno s bivšim kolegama, barem za početak, a potom i šire.

Pratite kompanije na društvenim mrežama

Kompanije koje su vam interesantne pratite na društvenim mrežama. Na taj način ćete biti upoznati s njihovim poslovanjem i zadnjim novostima, te ćete generirati znanje koje ćete moći odmah upotrijebiti ako se ukaže prilika.

Pri tome je jako važno da na profilima kompanija ne komentirate s svojom polugolom slikom! Ako ste već odlučili koristiti Facebook za traženje posla onda prilagodite tome svoj profil. Prilagodite postavke privatnosti (ma kako mukotrpno to bilo) tako da imate kontrolu nad tim šta tko vidi o vama.

Ista stvar vrijedi i za LinkedIn- slika s ljetovanja nije primjerena za sliku profila na LinkedInu. Pratite profile kompanija i povežite se sa direktorima  ljudskih resursa. Retweetajte njihove tweetove, tako će vas zamijetiti i postati vaši followeri.

Moj posao zahtjeva kontakte

Napravite listu kompanija koje su vam interesantne i listu kontakata koji vam mogu pomoći za svaku od njih. Kontakt vas ne mora preporučiti, dovoljno je da dobijete informaciju da li je zapošljavanje pripravnika uopće u planu i kada otprilike.

Molbu za moj posao posebno prilagodite za svaku kompaniju. Isto napravite i u životopisu ako imate neko relevantno iskustvo (ne morate nužno imati radno iskustvo, to može biti seminarski rad na temu iz njihove industrije). Vodite evidenciju kada i kome ste poslali molbu, na jednom mjestu.