moj posao

Moj prvi posao – 3 savjeta za traženje prvog posla

Razmišljanja o prvom poslu – ako još završavate posljednje ispite, vjerojatno razmišljate o tome kako pronaći svoj prvi moj posao. Što prije usvojite ključne vještine potrebne za uspjeh u poslovnom svijetu, to će vam biti bolje.

Prvi moj posao dolazi kroz povezivanje

Što je viša pozicija unutar kompanije, vjerojatnije je da će biti popunjena bez javno objavljenog natječaja, putem headhuntera ili preporuka. Pripravničke pozicije u kompanijama često se popunjavaju putem javno objavljenih natječaja, koji uključuju brojne testove i krugove eliminacije.

Nažalost, mnoge žene shvate važnost umrežavanja za razvoj karijere prekasno. Zapamtite, vaši kolege s fakulteta su jednako vrijedni, ako ne i vrijedniji od znanja koje ste stekli na fakultetu. Da, pri traženju moj posao oni su vaša konkurencija. No, za pet godina bit će vam drago kada shvatite da je ključnu poziciju u tvrtki koja vam je zanimljiva kao poslovni partner preuzeo vaš kolega/kolegica s fakulteta. Stoga se potrudite da s fakulteta izađete s što većom mrežom kontakata koje redovito održavate. Vaš kolega/kolegica može se zaposliti prije vas i preporučiti vas za otvoreno radno mjesto o kojem je čuo.

Još prije diplomiranja, otvorite LinkedIn profil i izgradite svoju mrežu kontakata, obavezno uključujući bivše kolege, barem na početku, a zatim proširite svoju mrežu.

Pratite kompanije na društvenim mrežama

Važno je pratiti kompanije koje vam se čine zanimljivima na društvenim mrežama. Na taj način ćete biti informirani o njihovom poslovanju i najnovijim vijestima te ćete steći znanje koje možete odmah primijeniti ako se pruži prilika.

No, važno je da na profilima kompanija ne ostavljate komentare s neprikladnim slikama. Ako već koristite Facebook u svrhu traženja moj posao, prilagodite svoj profil tome. Podesite postavke privatnosti (koliko god to može biti naporno) kako biste imali kontrolu nad tim što drugi vide o vama.

Isto vrijedi i za LinkedIn – slika s ljetovanja nije primjerena kao profilna slika na LinkedInu. Pratite profile kompanija i povežite se s direktorima ljudskih resursa. Retweetajte njihove tweetove kako bi vas primijetili i postali vaši pratitelji.

Planirajte svoju potragu za poslom

Sastavite popis kompanija koje su vam zanimljive i popis kontakata koji vam mogu pomoći u vezi svake od njih. Vaš kontakt ne mora nužno davati preporuku, ali je korisno dobiti informaciju o tome je li zapošljavanje pripravnika uopće planirano i približno kada.

Posebno prilagodite svoje molbe za moj posao za svaku kompaniju. Isto tako, prilagodite svoj životopis ako imate relevantno iskustvo (to ne mora nužno biti radno iskustvo, može biti i seminarski rad na temu iz njihove industrije). Vodite evidenciju o tome kada ste poslali molbu i kome, sve na jednom mjestu.