moj posao

Zašto je posao u inozemstvu dobar potez?

Rad u inozemstvu može biti izazovan, ali i uzbudljiv. Osim što se možete susresti s novim iskustvima, ljudima i okruženjem, odlazak u drugu državu zahtijeva ozbiljno razmišljanje i pripremu. Bez obzira jesu li vam moj posao u inozemstvu ponudili ili se samo razmišljate o prijavi, evo 8 razloga koji će vas ohrabriti i olakšati vam odlazak.

  • Usavršavanje novih vještina

Rad u inozemstvu omogućuje vam upoznavanje s različitim poslovima za koje inače ne biste imali priliku. Iako neke vještine koje ste stekli možda neće biti korisne kada se jednog dana vratite kući, moći ćete istaknuti svoj raznoliki set vještina prilikom prijave za budući moj posao. To će vam pomoći da se istaknete i poboljšate svoje šanse za dobivanje željenog posla.

  • Stvaranje dugotrajnih prijateljstava

Rad u inozemstvu pruža vam priliku da upoznate mnogo ljudi ne samo na radnom mjestu, već i u slobodno vrijeme. Budući da provodite veliki dio dana zajedno i poslovno surađujete, stvaraju se čvršća prijateljstva od onih koja se sklapaju na turističkim putovanjima. Nakon što završite s radom u inozemstvu, imat ćete prijatelje iz cijelog svijeta koje možete posjetiti tijekom godišnjeg odmora. Također, poznanstva s različitim ljudima mogu vam otvoriti vrata za nove poslovne prilike.

  • Bolje razumijevanje destinacije

Nakon nekog vremena, gradovi počinju izgledati slično, a izloženi primjeri u muzejima postaju manje zanimljivi. Rad u drugoj državi pruža vam priliku da bolje upoznate okolinu u kojoj se nalazite i da se osjećate kao kod kuće. Moći ćete istraživati mjesta koja ne biste inače posjetili kao turist i otkriti nove kutke grada. Osim toga, nakon nekog vremena, grad u kojem radite postat će vaš drugi dom, te ćete se osjećati kao lokalac dok pijete kavu u kvartovskom kafiću ili čitate novine prije moj posao. Također, možete podijeliti svoje iskustvo na blogu kako biste drugima pružili uvid u kulturu i običaje zemlje u kojoj se nalazite.

  • Iskusit ćete pravu slobodu

Ako putujete u drugu državu zbog posla, a ne radi godišnjeg odmora, nećete u potpunosti doživjeti slobodu u pravom smislu riječi. Međutim, kada jednom shvatite da odlazak u inozemstvo nije tako zastrašujući i težak korak kao što ste prvotno mislili, otvorit će vam se potpuno novi svijet. Imati samopouzdanja za odlazak u svijet radi nove poslovne prilike pruža poseban osjećaj slobode. Osim toga, ostavljate iza sebe loša poslovna iskustva te si dajete mogućnost da usmjerite svoju karijeru u željenom smjeru.

  • Poželjan kandidat na tržištu rada

Rad u inozemstvu ne isključuje vas s tržišta rada, već vas čini poželjnim kandidatom kada se vratite u mjesto prebivališta. Poboljšavanjem znanja stranog jezika, tehničkih vještina i vještina komunikacije, gledat ćete na tržište rada i svoje kvalifikacije iz potpuno drugačije perspektive. Ako ste u inozemstvu radili moj posao usko vezan uz svoju struku, vaše iskustvo izdvajat će vas među ostalim kandidatima na sljedećem razgovoru za moj posao.

  • Razvijene vještine vođenja

Odlučili ste se za moj posao u inozemstvu, prikupili ste sve potrebne dokumente i organizirali svoj put. Dolaskom u novo okruženje naučili ste kako komunicirati s ljudima iz različitih kultura te stekli važne vještine vođenja i upravljanja, kako sobom tako i složenim procesima. Te vještine mogu vam pomoći u uvjeravanju potencijalnog poslodavca da ste pravi kandidat za otvorenu radnu poziciju, te potkrijepiti informacije iz životopisa konkretnim dokazima. Cijeli proces pripreme treba shvatiti kao vrijedan proces u kojem ste naučili puno o sebi, svojim sposobnostima i stekli određenu samostalnost i samopouzdanje za buduće poslovne izazove.

  • Prednosti usavršavanja stranog jezika

Iako mnogi od nas uče strane jezike u školi, klasičan pristup iz učionice se razlikuje od onoga kada se strani jezik koristi svakodnevno u poslovnom okruženju ili u razgovoru s izvornim govornicima. U stranim zemljama, službeni jezik je najčešće engleski, pa će boravak u inozemstvu zasigurno poboljšati vaše vještine i naučiti vas korisne fraze za budućnost.

Kada se u domaćem okruženju ne koristi dovoljno strani jezik, lako se gubi navika i lakše se zaboravlja, dok će boravak u inozemstvu na neki način “prisiliti” i motivirati da neprestano govorite na stranom jeziku.

  • Razvijanje komunikacijskih vještina

Odlazak u stranu zemlju nije jednostavan za pojedinca, ali uz to dolazi i mogućnost da naučite kako komunicirati s različitim ljudima, u različitim situacijama i u potpuno drugačijem okruženju. Tijekom rada u inozemstvu zasigurno ćete razviti izvrsne komunikacijske vještine koje će vam biti korisne u budućnosti.