moj posao

Workation – što je to?

Workation je izraz koji je nastao spajanjem engleskih riječi “work” ( moj posao) i “vacation” (odmor). On označava oblik odmora u kojem se radi izvan uobičajenog mjesta rada, ali ne od obavljanja moj posao. Zahvaljujući tehnologiji, danas je moguće raditi moj posao s gotovo bilo kojeg dijela svijeta, čime se stvara nova geografska sloboda za zaposlenike. Umjesto da budu vezani za ured ili državu u kojoj rade, zaposlenici mogu raditi iz okruženja koje sami stvore, čak i ako to znači da rade s plaže ili drugog prekrasnog mjesta za odmor.

Primjerice, možete se probuditi u slatkoj istarskoj kućici s pogledom na more, uživati u doručku od istarskog pršuta i sira i početi radni dan 15 minuta prije početka radnog vremena. Ili možete biti u Dalmaciji, na nekom od prekrasnih hrvatskih otoka ili gradova poput Splita i Zadra, a zatim se u 17 sati odjaviti i uživati u opuštajućoj kavi uz obalu mora.

Forbes predviđa da će workationi postati još popularniji u budućnosti, a pojavio se i novi trend “hush trips” (putovanja u tišini), koji se odnosi na putovanja koja uključuju rad iz mjesta odmora, ali bez dopuštenja poslodavca. Stoga, za one kojima priroda posla to dopušta, rad na novoj lokaciji može biti izvrstan način da se iskoristi geografska sloboda i uživa u poslu i odmoru na jednom mjestu.

Bez obzira na to je li workation organiziran uz podršku poslodavca ili ne, radno mjesto može biti znatno drugačije od tradicionalnog uredskog okruženja. Štoviše, brojne države diljem svijeta trenutno nude vize za ostanak i moj posao na daljinu, uključujući Hrvatsku, Portugal, Španjolsku, Norvešku, Arubu, Australiju, Barbados, Bermudu, Brazil, Češku, Dubai, Indoneziju, Island, Italiju, Jamajku, Kajmanske otoke, Kolumbiju, Kostariku, Ekvador, Estoniju, Grčku, Gruziju, Mađarsku, Maltu, Meksiko, Njemačku, Tajland i mnoge druge.

Workation ima mnogo prednosti za zaposlenike i poslodavce. Ako zaposleniku odgovara ovakav način rada, workation može povećati njegovu motivaciju i zadovoljstvo s moj posao, poboljšati produktivnost, kreativnost i moral zaposlenika te smanjiti rizik od burnouta ili davanja otkaza. Kada zaposlenik radi u uvjetima koji mu odgovaraju i kada je sretan, poslodavac ima koristi od njegovog dobrog rada.

Osim toga, workation omogućuje zaposleniku da putuje i radi istovremeno, čime se smanjuje osjećaj krivnje zbog trošenja novca na odmoru. Na workationu zaposlenik radi dio dana, a dio dana provodi u razgledavanju ili odmaranju. Time se postiže savršena ravnoteža između produktivnosti i odsutnosti. Workation je stoga divna alternativa osmosatnom sjedenju u uredu i pruža mnoge prednosti za zaposlenike i poslodavce i sigurno se dobro odražava na moj posao.