moj posao

Zašto ne prolazite u drugi krug razgovora za posao?

Ponekad traženje moj posao može biti frustrirajuće, pogotovo ako se stalno zapinjete u istoj fazi procesa zapošljavanja. Bez obzira na to jeste li u poteškoćama s privlačenjem pozornosti poslodavca ili dobivanjem samog moj posao, teško je kada ne uspijete postići svoj cilj. No, posebno je izazovno kada ne prođete u drugi krug razgovora, a mislite da ste se dobro predstavili u prvom. Naravno, ako se malo samoreflektirate, možda ćete otkriti da ste mogli nešto bolje učiniti. Međutim, postoje mnogi razlozi zbog kojih možda niste dobili očekivani poziv, a prenosi ih Women in Adria.

Poslodavčeve potrebe se mogu promijeniti

Poslodavci često donose neočekivane promjene. Možda je budžet smanjen ili su odlučili preusmjeriti novac na druge stvari. Postoji mnogo mogućih scenarija koji se mogu dogoditi u procesu zapošljavanja. U ovim situacijama, poslodavac će vas obično kontaktirati i obavijestiti o promjenama. Ponekad je istina u izjavi “Nije problem u vama, nego u meni.”

Ne uklapate se potpuno u kulturu tvrtke

Vaše vrijednosti u procesu zapošljavanja su gotovo jednako važne kao i set vještina koje posjedujete. Čak i najtalentiraniji radnik neće biti potpuno produktivan ako se ne uklapa u kulturu tvrtke. Na primjer, ako radije radite na tihom mjestu i volite raditi sami, možda nećete biti sretni na radnom mjestu koje karakteriziraju timski rad i open office. Ako poslodavac procijeni da je to slučaj, nemojte se osjećati loše. Možda su vam učinili uslugu dajući vam priliku da nađete drugo mjesto gdje biste bili uspješniji i opušteniji.

Poslodavac već ima nekog drugog u vidu

Ovo je pomalo okrutno, ali prilično često. Nije neuobičajeno da poslodavci daju priliku za razgovor iako već imaju ideju o tome tko bi trebao doći na traženu poziciju. Ako je to slučaj, bez obzira na vaše kvalifikacije, vjerojatno nećete dobiti moj posao.

Razlozi zašto niste pozvani u drugi krug razgovora, a koje možete kontrolirati

Postoji mnogo razloga zašto niste prošli u drugi krug razgovora, a neki od njih su pod vašom kontrolom. Možda ste zeznuli prvi intervju tako što ste nazvali poslodavca pogrešnim imenom, niste se dovoljno informirali o tvrtki, niste znali odgovore na standardna pitanja za moj posao ili ste kasnili. U takvim situacijama, važno je osvijestiti pogreške, naučiti iz njih i ne ponavljati ih.

Drugi razlog može biti loša prezentacija sebe. Prije nego što dođete na razgovor, razmislite o priči kojom ćete se “prodati” poslodavcu i odgovorite na pitanje zašto ste baš vi pravi izbor za traženu poziciju. Proučite koje su odgovornosti i vještine potrebne za poziciju i kreirajte svoj pitch.

Također, ne smijete zaboraviti na poruku zahvale. Istraživanja su pokazala da poslodavci pridaju važnost poruci zahvale te da čak 68% njih može odlučiti pozvati kandidate na drugi krug razgovora na temelju nje.

Važno je i slijediti upute. Ako postoje određene upute, morate ih slijediti u svim fazama razgovora. Ako niste dostavili tražene materijale, poput portfelja, životopisa ili motivacijskog pisma, ne treba vas iznenaditi što niste prošli selekciju.

Također, ne smijete biti previše uporni. Izrazite zahvalnost i zanimanje za moj posao, ali ne smijete poslodavca dosađivati. Ako niste dobili odgovor na zahvalnicu ili osvrt na razgovor, možda je najbolje da nastavite dalje.

Pazite što objavljujete na društvenim mrežama jer poslodavci to isto rade. Ako objavljujete neprimjerene slike ili informacije, poslodavci bi to mogli smatrati neprikladnim i može utjecati na njihovu odluku.

Konačno, pazite na reference. Budite sigurni da će preporuke koje ćete navesti biti pozitivne i da su napisane od strane osoba koje poznaju vaš rad. Također, ako očekujete da će poslodavac stupiti u kontakt s prethodnim poslodavcima, obavijestite ih o tome.

Ako i dalje ne znate zašto niste pozvani na drugi krug razgovora, uvijek možete ljubazno zatražiti povratnu informaciju. No, neka to bude kratko i s poštovanjem – nemojte inzistirati na detaljnom objašnjenju niti stavljati riječi u usta poslodavcima. Zahvalite im na vremenu koje su izdvojili i nastavite dalje. U konačnici, uvijek postoji mogućnost da ćete uspjeti otvoriti prava vrata u budućnosti.