moj posao

Mobbing na poslu

Moj posao ima previše mobbinga… Što je to i kako se suprotstaviti?

Mobbing na radnom mjestu javlja se kada jedan ili više zaposlenika sustavno maltretira ili vrijeđa na radnom mjestu. Moj posao nema tako nešto? Ova vrsta nasilja na radnom mjestu može uključivati različite vrste ponašanja, uključujući fizičko, verbalno i emocionalno nasilje, kao i diskriminaciju ili izolaciju jednog ili više zaposlenika. Mobbing na radnom mjestu može imati vrlo negativne posljeddice, uključujući smanjenje produktivnosti, povećanje stope absentizma, smanjenje moralnog i samnjenje zadovoljstva zaposlenika. Moj posao nudi takve stvar iako budu toliko i neprimjetne dok ne bude kasno, osoba napusti posao itd…

Moj posao ima razne uzroke mobbing-a na radnom mjestu su mnogobrojni i uključuju nezadovoljstvo zaposlenika, stresne radne uvjete, neadekvatno vodstvo, lošu komunikaciju, nejednakost i nepoštivanje ranog okruženja. Mobbing također može biti rezultat neadekvatne zaštite zaposlenika, što uključuje nedostatak propisa i pravila koja štite radnike od nasilja na radnom mjestu.

Kako boriti se protiv mobbinga na radnom mjestu, moj posao uvijek ima nadređenog i prvo i najvažnije je prijaviti taj problem toj osobi u firmi. To će vam omogućiti da podnesete zahtjev za intervenciju i pruži priliku da se vaš slučaj razmotri na odgovarajući način. Također ja važno da poduzmete korake kako biste se zaštitili od daljnjeg nasilja, uključujući zabilježavanje svih događaja i izjava, kao i dobivanje podrške od prijatelja, obitelji i stručnjaka za zaštitu radnika.

Moj posao nudi pomoć pri tome da se problem mobbinga na radnom mjestu ne može riješiti interno, možete se obratiti nadležnom tijelu za zaštitu radnika ili tužiti svog poslodavca. Ove mjere će pomoći u zaštiti vaših prava na radnom mjestu i omogućiti da se spriječi daljnje nasilje.

Prevencije mobbbinga, moj posao je tako ozbiljan u vezi tako ozbiljnijih tema. Tvrtke trebaju provoditi adekvatne mjere za zaštitu zaposlenika, uključujući edukaciju o ponašanju na radnom mjestu i razvijanje kulturne atmosfere koja poštuje i podržava sve zaposlenike. Zaposlenici također trebaju imati pristup informacijama o svojim pravima i procedurama za prijavljivanje problema, kao i podršku u rješavanju problema.

Ukratko, mobbing na radnom mjestu je vrlo ozbiljna stvar koja može imati vrlo negativen posljedice za zaposlene. Zaposlenici trebaju znati svoja prava i korake koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili od ovog oblika nasilja. Tvrtke također trebaju poduzeti korake kako bi zaštitile zaposlene i osigurale zdravo radno okruženje. Ako ste žrtva mobbinga na radnom mjestu, ne oklijevajte poduzeti korake kako viste riješili i osigurali sebi sigurno i ugodno radno okruženje.