moj posao

Kako burnout utječe na moj posao?

Burnout je stanje umora i iscrpljenosti koje se javlja kao posljedica dugotrajnog izlaganja stresu i emocionalnom i mentalnom naprezanju na poslu. Izgaranje i moj posao je vrlo čest problem mentalnog zdravlja na radnom mjestu uzrokovan kroničnim i nekontroliranim stresom. Zaposlenici koji doživljavaju burnout su 22 puta više pod stresom i tjeskobom na poslu od onih koji ga ne proživljavaju. Također se osjećaju nepovezani sa svojom organizacijom i kolegama, navodi istraživanje.

Utječe li burnout na moj posao?

Burnout može imati negativan utjecaj na moj posao na nekoliko načina:

  1. Sposobnost rada: Burnout može dovesti do poteškoća u koncentraciji i smanjenja produktivnosti, što može utjecati na sposobnost izvršavanja svakodnevnih zadataka i donošenja odluka.
  2. Motivacija: Osobe koje su pod burnoutom mogu gubiti interes za moj posao i imati smanjenu motivaciju za rad.
  3. Međuljudski odnosi: Burnout može utjecati na kvalitetu međuljudskih odnosa s kolegama i šefovima, što može dovesti do napetosti i poteškoća u radnom okruženju.
  4. Zdravlje: Dugotrajno izlaganje stresu i iscrpljenosti može dovesti do problema sa zdravljem, kao što su fizičke i mentalne bolesti.

Da bi se smanjio utjecaj burnout-a na moj posao, važno je da se prepoznaju i razumiju simptomi i da se poduzmu koraci da se spriječi ili liječi burnout. To može uključivati ​​rad s terapeutom, promjenu načina rada, rad na rješavanju problema na poslu, i pravilnu raspodjelu rada i slobodnog vremena.

Što može pomoći?

Prvi korak je prepoznavanje problema sagorijevanja na poslu i objektivno sadgledavanje situacije u kojoj se nalazimo. Važan je proces (re)definiranja ciljeva i očekivanja na poslu koji bi trebao dovesti do smanjivanja intenziteta rada i osiguravanja vremena za sebe, za aktivnosti koje ispunjavanju i čine nas sretnima. Moj posao često ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti stav prema poslu, naučiti postavaljati granice sebi i drugima. Dobro je planirati i organizirati svaki dan kako bismo zadržali aktivan društveni život (obitelj, prijatelji), ostavili si vremena za zabavu i opuštanje i napravili raspored odmora i dovoljno vremena za spavanje. Ako ne možete sami, potražite profesionalnu pomoć.