moj posao

8 neukusnih načina za potragu posla

Nemojte činiti ove netaktične greške u potrazi za moj posao.

Postoje dobri, loši i potpuno krivi načini za potragu posla. Donosimo vam česte pogreške koje smetaju gotovo svakom poslodavcu. Tražite moj posao i pokažite razumijevanje. Otkrivamo najbizarnije i potpuno neukusne promašaje pri potrazi za poslom, kako biste znali što NE BISTE trebali činiti.

Dotjeravanje na dan intervjua

Ukoliko vaše trenutno radno mjesto ima casual odjevni kod, da, vaš će šef primijetiti da ste se pojavili u kompletnome odijelu i ulaštenim cipelama. Ovo je očit (i neugodan) znak da idete na razgovor za posao negdje drugdje. Zasigurno ne želite da vaša trenutna tvrtka zna da ste u potrazi za boljim poslom, sve dok ne dobijete ozbiljnu ponudu, koju ste na kraju i prihvatili. Ako pak morate izaći za vrijeme radnog vremena, presvucite se u službenu odjeću nakon što izađete iz ureda.

Neprofesionalan profil na internetu

Dijelite vulgaran video na Twitter-u? Objavljujete slike u pijanom stanju na Instagram-u? Razmislite dvaput; prije poziva na intervju najvjerojatnije ćete biti Googlani. Svijet je malen, a Internet još manji.  Malo se stvari može u potpunosti obrisati. Zato obavezno pripremite kvalitetan životopis.

Previše iskrenosti sa svojim šefom

Hallie Crawford, certificirani trener i sonivač HallieCrawford.com, dijeli priču o klijentu koji je rekao svome šefu (u trenutku frustracije) da će negdje drugdje potražiti moj posao, misleći da će ga tvrtka pokušati zadržati. Sljedeći je dan dobio otkaz. „Ponekad mislimo da je potpuna iskrenost najbolji način“, kaže Crawford. „Iako je to altruistično, nije uvijek u našem najboljem interesu.“. Također naglašava važnost druge ponuda za moj posao u pisanom obliku prije davanja obavijesti o ostavci.

Kontinuirano pozivanje nakon odrađenog intervjua

U potpunosti je razumljivo da ste željni čuti novosti, ali neprestano zasipavanje vaših potencijalnih poslodavaca e-poštom i telefonskim pozivima, njima će ubrzo prekipjeti. Ukoliko im se uistinu svidite te se odluče da žele započeti suradnju, javit će vam se. Jednokratno slanje e-pošte s upitom o statusu tjedan-dva nakon intervjua savršeno je prihvatljivo, ali bilo što drugo bi se moglo shvatiti kao dosadno i zapravo vas pomaknuti niže na popisu kandidata.

Navođenje loših preporuka

Vaše bi preporuke trebali biti prilagođene vašoj radnoj etici i vještinama koje posjedujete. Možda ste izvrstan kandidat, ali kada potencijalnom poslodavcu date imena i brojeve svog prijatelja ili suradnika – umjesto nadređenog – to šalje poruku da imate nešto za skrivati. Ako se prijavljujete za moj posao, navedite profesora, mentora ili vjerskog vođu – pri tome budite sigurni da dajete ažurne podatke za kontakt.

Slanje poklona vašem budućem timu

Možda vam je srce na pravom mjestu. No imajte na umu da svaki oblik darivanja od strane potencijalnih kandidata može biti krivo shvaćen. Stoga nemojte pretjerivati.

Traženje posla i razgovor za posao za vrijeme radnog vremena – i laganje o tome

Ukoliko imate zakazani intervju tijekom radnog dana, nemojte izmišljati lažne priče o terminima kod liječnika kako biste izašli iz ureda. Najvjerodostojniji način razgovora za posao je odvojiti osobno vrijeme ili zatražiti slobodno radno ili kasnije poslijepodne, nudeći da nadoknadite vrijeme sljedeći dan. Traženje moj posao za radno vrijeme kod trenutnog poslodavca je neprimjereno; pozivi i sastanci bi trebali biti obavljeni u slobodno vrijeme, za vrijeme ručka ili na pauzi i na svom mobitelu.

Tweetanje o intervjuu

Crawford navodi kako će vas potencijalni poslodavci vjerojatno istraživati na internetu i „vjerojatno pronaći više nego što biste željeli“. Stoga je razgovor o vašem intervjuu na društvenim mrežama – čak i ako je sastanak prošao dobro – svakako nešto o čemu ne biste trebali pisati. Objave vezane za odrađeni intervju učinit će da izgledate kao da ne možete zadržati stvari za sebe ili zadržati povjerljivost te da se ne razumijete kako se ponašati profesionalno.