moj posao

5 taktika za pronalazak posla bez iskustva

Ključno je uvjeriti poslodavce da ste bez obzira na iskustvo upravo vi pravi kandidat za moj posao, a u nastavku ćemo opisati pet taktika koje će vam pomoći naći posao bez iskustva. One će vam pomoći da se istaknete i da potencijalni poslodavac upravo vas uzme u obzir kao najboljeg kandidata za poziciju za koju ste se prijavili za moj posao.

1. Prilagodite svoj životopis svakom oglasu za posao

Vjerojatno ste već znali za ovo pravilo, a ono vrijedi jednako i za one s iskustvom. Naime, kada se prijavljujete za moj posao bez iskustva, uvijek dobro promotrite opis posla i pokušajte navesti one vještine i osobine koje poslodavac traži za spomenutu poziciju.

Što se spominje prvo ili najčešće u prijavi za posao?

Čak i ako nemate iskustva razmislite o tečajevima koje ste pohađali, projektima koje ste završili, praksi ili volontiranju te studentskim poslovima na kojima ste bili uspješni.

2. Pohađajte tečajeve i stječite certifikate

Još jedan efikasan način da dobijete posao bez radnog iskustva jest da upišite tečajeve, online tečajeve, seminare ili radionice i da steknete certifikate.

Iznenadit ćete se koliko ćete pritom naučiti i koliko iskustva možete steći za moj posao. Danas je većina tečajeva orijentirana upravo prema praktičnom radu što će vam uvelike koristiti na budućem poslu. A jednom kada steknete diplomu, ne ustručavajte se sve opisati u svom životopisu. Odabir pravog tečaja ovisit će o vašoj trenutnoj situaciji i ciljevima.

3. Pošaljite otvorenu zamolbu tvrtkama koje nemaju otvorenih radnih pozicija

Provedite četvrtinu do petinu svog vremena traženja posla šaljući e-mailove tvrtkama koje trenutno nemaju otvorenih radnih pozicija za posao koji vam odlično odgovara. Pitate se zašto? Glavni odgovor jest – mnogo manje konkurencije.

Nikada ne znate kada će tvrtka početi zapošljavati ili rasti i biti otvorena za zapošljavanje novih ljudi čak i ako im ne trebaju odmah. Velik broj tvrtki u nekom razdoblju traži upravo početnike pa nije loše unaprijed poslati životopis i otvorenu molbu za posao.

4. Radite na umrežavanju

Ako ste nedavno diplomirali, jedno od najboljih početaka za umrežavanje jest da pitate bivše kolege i prijatelje koji su već pronašli posao o tome znaju li ima li u njihovoj tvrtki otvorenih pozicija za moj posao. Saznajte zapošljavaju li njihove tvrtke ljude bez radnog iskustva. Nemojte nastupiti preplašeno, već ih pitajte puni samopouzdanja za posao.

Nemojte biti obeshrabreni iako je nekada neugodno pitati ljude za pomoć, ali nemojte. To je nešto što bi moglo činiti razliku između brzog pronalaska posla i prolaska mjeseci bez dobrih ponuda za posao. Jedan ili dva telefonska poziva ili maila mogu preko noći promijeniti vaše traženje posla kada su preporuke u pitanju.

5. Pratite otvorene oglase za posao na LinkedInu

Svakako je moguće da sljedeći moj posao dobijete putem LinkedIna. LinkedIn je najbolje mjesto za traženje prvog posla pod uvjetom da imate i uređeni profil na toj stranici. Zahvaljujući njihovoj značajki Easy Apply, možete se prijaviti za posao u samo nekoliko klikova i često bez motivacijskog pisma što uvelike štedi vrijeme, a poslodavcima povećava broj prijava.

Ako još niste isprobali ovu metodu za traženje prvog posla, uvjerite se jer riječ je o jednoj od najboljih metoda uz pomoć kojih ćete uštedjeti puno vremena. Imajte na umu da ne trebate imati puno veza na LinkedInu.