moj posao

7 načina kako dodatno zaraditi novac od kuće

Postoji mnogo načina za zaradu od kuće, a odlično je to što postoje mnogi poslovi koje možete obavljati od kuće u svoje slobodno vrijeme. Neki od njih mogu s vremenom prerasti i u nešto značajnije i utjecati na promjenu moj posao. Obavljajući dodatni posao mnogi s vremenom shvate da bi htjeli nastaviti imati takav životni stil.

1. Prodaja umjetničkih djela i dizajna online

Kao grafički dizajner izradite vizuale, grafike, video isječke, logotipe za web stranice, knjige i druge medije. Ako ste kaligraf kao moj posao, možete prodati svoje sposobnosti pisanja slova na pozivnicama za vjenčanje ili nekom drugom tiskanom materijalu.

Ilustratori kreiraju dvodimenzionalne slike, prvo crtanjem ili slikanjem, a zatim usavršavanjem svojih dizajna pomoću softvera za ilustracije. Animatori stvaraju nizove slika koje daju iluziju kretanja u brzom nizu.

2. Čuvajte djecu u vlastitom domu

Ako ste ljubitelj djece, čuvanje djece u vašem domu može biti odličan dodatni izvor zarade novca. Ono može uključivati povremeno čuvanje u vašem ili njihovom domu dok su roditelji odsutni ili ne mogu povesti svoju djecu sa sobom na lokaciju.

S ovim dodatnim moj posao uživat ćete ako volite djecu. Budite svjesni da im se u tom trenutku morate maksimalno posvetiti – možda ćete im morati mijenjati pelene (ako se radi o maloj djeci), pripremati obroke ili užinu, zabavljati ih i staviti spavati u ranije vrijeme prema dogovoru s roditeljima.

3. Šetajte ili čuvajte kućne ljubimce

Kako dodatno zaraditi novac ako volite životinje? Ako volite pse, možete dodatno zaraditi šetajući iste. Moj posao možete obavljati kod svoje kuće ili u domovima klijenata – ovisno o dogovoru. Ponekad ćete morati otići po kućne ljubimce u kuću klijenta, odvesti ih u šetnju ili u park i vratiti nazad.

Ako se pak odlučite za čuvanje kućnih ljubimaca, postoji mogućnost da tijekom dana nekoliko puta obiđete kućne ljubimce u njihovim domovima ili da ih čuvate kod svoje kuće.

4. Radite kao freelancer

Ako imate standardni moj posao, a željeli biste s vremenom osnovati svoju tvrtku, za početak se možete odlučiti za freelancing. On će vam pomoći skupiti dovoljan broj klijenata, a usput ćete i zaraditi novac u slobodno vrijeme.

U sklopu freelancinga možete raditi kao pisac, urednik, copywriter, grafički dizajner, fotograf ili bilo koje drugo zanimanje koje smatrate da je moguće raditi tako, a pronašli ste se u njemu. Jedna od najpoznatijih platformi gdje možete pronaći poslove je Upwork, a ističe se i Fiverr. Definitivno provjerite i njihove konkurente.

5. Budite bloger

Ako volite pisati i pisanje je usko povezano s vašim trenutnim zanimanjem, razmislite o pokretanju vlastitog online bloga. Blogeri sami smišljaju teme, pišu tekstove i promoviraju vlastiti sadržaj.

No, kako dodatno zaraditi novac ako imate blog? Što blog ima bolju čitanost, to će ostvariti više suradnji. Naime, s vremenom ćete moći objaviti promotivni sadržaj vaših klijenata, PR članke ili ostale članke u svrhu promocije koje ćete kasnije moći dobro naplatiti. Prihod možete ostvariti i kroz affiliate marketing ili sponzorirane postove na društvenim mrežama.

6. Ispunjavajte online ankete

Tvrtke za online ankete plaćaju naknadu onima koji žele sudjelovati u anketama ili odgovaraju na određena marketinška pitanja. Tvrtke takve odgovore koriste za poboljšanje svojih proizvoda ili usluga i unaprjeđenje proizvoda.

Naknada nije visoka, ali može se skupiti znatan iznos ovisno o broju anketa u kojima sudjelujete. Neke tvrtke plaćaju u novcu dok druge odluče pokloniti svoje proizvode ili online darovnu karticu. Prije svake ankete provjerite kod tvrtke uvjete plaćanja kako biste izbjegli moguću prevaru.

7. Budite virtualni asistent

Mnogi pojedinci, ali i tvrtke trebaju virtualne asistente koji mogu umjesto njih obavljati online zadatke na daljinu, a to za vas može biti moj posao. Njihove najčešće dužnosti uključuju odgovaranje na e-mailove i telefonske pozive, organiziranje putovanja, dnevnog rasporeda, zakazivanje sastanaka ili ostalih termina po potrebi.

Drugi poslovi mogu uključivati i upravljanje profila na društvenim mrežama, knjigovodstvene usluge, te pružanje različitih usluga korisnicima.