moj posao

Kako uštedjeti novac?

Ušteda novca je velika stvar i mana što se tiče našeg naroda. Nismo baš navikli na uštedu, ali najbitnije je da pričamo  “moj posao mi daje minimalac”, “moj posao me ne plaća dovoljno”. Ne kažem da to i nije slučaj, ali možda da se smanje vaši standardi tako bi se povećala ušteda.

Ima raznih načina uštede te ću navesti par i pokušajte isprobati ih I vidite koji vam više paše.

1. Voditi evidenciju mjesečnih troškova

Moj posao je težak i malo me isplaćuju“- Možda i je, možda i nije istina, ali najbitnije bi vam bilo voditi evidenciju mjesečnih troškova jer onda vidite sa računa ili vaših zapisa gdje trošite često i toga se riješite ili nađete neku jeftiniju soluciju  i smanjit će vam se troškovi.

2.Potreba neka je veća od vaših želja

Morate znati da je to različita stvar, prije svake kupovine se pokušajte zapitati jeli vam to sad trenutno potrebno? Možda vam uopće nije potrebno a bezveze potrošite novce.

3.Izbjegavanje zaduženja

moj posao me zadužuje previše“ Ne nisam mislio na tako nešto,već zaduživanja da ne idete u minus ili smanjite plaćanja netflixa pa bi vam to išlo u veliku korist. Plaćanje automobila bez razloga, ako živite u većim gradovima mislim da vam nije potreban automobil kada je sve dostupno sa tramvajem ili busom.

4.Kupovanje van sezone

„Kupio bi jaknu ali je jako skupa i moj posao mi to ne omogucuje“ Šta vas košta kupovati stvari izvan sezone pogotovo neke skupe kao što su jakne itd.. Uštede su velike što se tiče takvih stvari… Pogotovo ako se shopoholic osoba koja je većinom u kupnji.

5.Traženje više ponuda

Ovo je odlučno za osobe koje kupuju elektroniku. Većina shopova ima iste stvari ali imaju i različite cijene odete na „webshop“ i pogledate cijene i usporedite i uzmete najeftiniju. Kroz godinu dana biste dosta uštedili. I kroz godinu dana se necete zalit „eh da moj posao samo malo više bonusa daje“ kad ćete sami si ga skupiti s ovakvom uštedom.