moj posao

Koja su to zanimanja budućnosti

Svijet se mijenja, s promjenom svijeta dolaze i nove potrebe, trendovi i obrasci ponašanja, pa tako i potrebe za “novim” zanimanjima. Sve više moramo brinuti o budućnosti planeta. Svijet postaje sve više povezan i postaje pravo “globalno selo”. Imamo sve veću količinu informacija koje trebamo znati protumačiti. Zato su ova tri područja i zanimanja moj posao budućnosti: ESG, usklađenost (compliance) i znanost o podacima (data science).

Saznajte više o tim zanimanjima u nastavku.

Zanimanja budućnosti: Usklađenost (Compliance)

U današnjem svijetu gotovo da ne možemo zamisliti poslovanje i moj posao na međunarodnom tržištu bez poštivanja zakona, regulativa i propisa na nacionalnoj i globalnoj razini. Međutim, zakoni i propisi se mijenjaju i to može otežati ispunjavanje obveza usklađenosti za svako poduzeće. Usklađenost je sustav koji osigurava da poduzeće ispuni svoje obveze prema svim primjenjivim zakonima, propisima, najboljim praksama, standardima, ugovornim obvezama i institucionalnim politikama.

Koja je svrha usklađenosti? Usklađenost pruža organizacijama strukturirani pristup za ispunjavanje svih obveza i zahtjeva koje moraju poštivati, kao što su zakoni, propisi, sudske presude, dozvole, licence, kao i one koje dobrovoljno odluče ispuniti, kao što su interne politike i procedure, kodeksi ponašanja, standardi i sporazumi s zajednicama ili nevladinim organizacijama.

Zanimanja budućnosti: ESG

Danas tvrtke polako počinju razmatrati ESG (ekološki, društveni, upravljački) kriteriji prilikom donošenja odluka vezanih za moj posao. Regulatorni okvir Europske unije za održivo financiranje, uključujući novu Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti, potaknuo je taj trend, objašnjava Vali Marszalek.

Zašto je važno ESG? Nova direktiva proširuje obvezu izvješćivanja o održivosti na oko 50.000 tvrtki diljem EU, umjesto dosadašnjih 11.700 tvrtki. Cilj nove direktive je poboljšati kvalitetu prijavljenih informacija o održivosti. Tvrtke će postupno od 2025. morati izvještavati o svojim utjecajima na društvo i okoliš, kao i o tome kako pitanja održivosti utječu na njihov razvoj, performanse i položaj.

Zanimanja budućnosti: Znanost o podacima (Data Science)

Znanost o podacima (Data Science) jedno je od najbrže rastućih zanimanja iz godine u godinu. To je spoj statistike, informatike i poslovne inteligencije (BI). Glavni cilj je izvlačenje smisla iz velikih skupova podataka.

Konkretno, pomaže nam iskoristiti dostupne podatke na pametan i kvalitetan način kako bismo stvorili određena rješenja. Primjerice, od prodaje proizvoda i korisničkog pristupa do razvoja pametnih domova i pametnih gradova, objašnjava Maja Copak Smolčić iz A1 Hrvatska, koja se dugo bavi upravo znanosti o podacima.

Cilj je iskoristiti podatke radi poboljšanja života u budućnosti, stvaranja koristi za svakog pojedinca, grad ili kompaniju. Važno je raditi u skladu s etičkim načelima, koristiti podatke samo u dobre svrhe i nikako ih zloupotrebljavati radi zastrašivanja ili uznemiravanja ljudi.

Znanost o podacima može pružiti rješenja za neke od najvećih svjetskih problema, poput klimatskih promjena, siromaštva ili bolesti. Već se koristi za razvoj novih cjepiva, praćenje širenja bolesti, poboljšanje poljoprivrednih prinosa, stvaranje novih izvora energije i općenito unapređenje održivosti okoliša.