Moj posao

Ispravni odgovori na pitanja o visini plaće

Glavni razlog zbog kojeg potencijalni poslodavci postavljaju pitanja o plaći za moj posao je procijeniti očekivanja kandidata za poziciju u odnosu na novac dodijeljen za poziciju na koju se prijavljuje kandidat.

Za razliku od mnogih drugih uobičajenih pitanja na razgovoru za posao, vaš odgovor na pitanje “Koji iznos plaće očekujete?” mogao bi vas diskvalificirati iz daljnjih krugova.

No, to nije nužno loša stvar, budući da možda nećete moći prihvatiti moj posao ili uživati u njemu jer smatrate da niste adekvatno plaćeni.

Nekoliko glavnih strategija za ovakvu vrstu pitanja su:

1. Navedite raspon željene plaće

Odgovaranje na pitanja o plaći jednim vas dijelom može izbaciti iz daljnjih krugova na razgovoru za moj posao. Stoga, pokušajte biti fleksibilniji. Što to znači? Navođenjem raspona plaća pokazujete da ste voljni biti fleksibilni u odnosu na budućeg poslodavca.

Navedeno govori da ste proveli istraživanje i da znate koliko vrijedite, te da ozbiljno razmišljate o svojim vještinama i onome što možete ostvariti na moj posao.

Međutim, postoje neki nedostaci davanja konkretnih brojki o iznosu plaće u ranom krugu razgovora. Čekanje dok ne dobijete ponudu za posao moglo bi vam dati više prednosti za pregovore. Također, postoji strah da možete navesti preniske ili previsoke iznose. No, ako ste proveli istraživanje, manje je vjerojatno da ćete otići prenisko, a ako ćete otići previsoko, to znači da posao nije bio odgovarajući za vas.

2. Pitajte drugu stranu što nudi

Jedna od taktika jest da možete odgovoriti na pitanje “Koju plaću očekujete?” jednostavnim pitanjem što tvrtka nudi. Mogli biste reći nešto poput: “Bilo bi od pomoći kada biste mogli podijeliti koji je raspon plaća za relevantnu poziciju”.

Nakon što poslodavac odgovori na vaše pitanje, od vas će očekivati da kažete odgovara li vam plaća. Dakle, i dalje morate istraživati, ali sada ćete moći prilagoditi svoj odgovor budžetu koji tvrtka ima.

Ako vam poslodavac da broj ili raspon koji je u skladu s onim što ste očekivali ili veći to je dobra vijest. Možete razgovarati o tome kako je to savršeno za vas. Ali ako je odgovor manji i ne bi vas zadovoljilo raditi za takvu plaću, morate smisliti plan kako odgovoriti.

3. Odgodite definiranje iznosa

Dok još saznajte sav opseg odgovornosti i zadataka koja biste imali, možda biste radije odgodili odgovaranje na pitanja o svojim odgovorima u vezi s plaćom.

Odaberete li ovu strategiju, mogli biste reći da vam je plaća bitna, ali važnija je cjelokupna ponuda i prilika, a svoja očekivanja oko plaće radije biste podijelili kasnije, dok saznate još nekoliko detalja.

Mogli biste ovako odgovoriti na pitanje:

“Trenutno mi je važnije od plaće pronaći poziciju koja mi najviše odgovara. Volio bih saznati više o poslu, tvrtki i cjelokupnom paketu pogodnosti prije nego što započnemo pričati o iznosima plaće za moj posao.”

Jedno upozorenje: nemojte primjenjivati ovu strategiju samo zato što se bojite da ćete propustiti poziciju. Ako vam stvarno treba moj posao, moglo bi vam biti primamljivo pristati na bilo koju plaću koju možete dobiti, ali u konačnici sebi činite potencijalnu štetu.