Moj posao

Kako pobijediti strah od javnog nastupa

Javni nastup je vještina koju bi trebala savladati većina onih kojima je to potrebno za moj posao, u svakodnevnom poslovnom okruženju. Bilo da želite izgraditi karijeru ili želite steći novu vještinu.

Bez obzira na strahove koje trenutno imate, moguće je da ih pobijedite i postanete uspješan javni govornik.

1. Odaberite vama zanimljivu temu

Kad vam je do nečega stalo, postaje lakše razgovarati o tome i potaknuti druge da se zalažu za ono o čemu pričate.

Dakle, ako ćete govoriti o nekoj temi, pobrinite se da je to tema koju volite i o kojoj puno znate. Time ćete probiti led, osjećat ćete se samopouzdano i u startu će vam biti lakše riješiti se straha od javnog nastupa za moj posao.

2. Vježba je ključ uspjeha

Ništa ne može zamijeniti vježbanje i pripremu za javni nastup. Napišite skriptu svojih ključnih točaka, ali nemojte čitati iz skripte riječ po riječ.

Jedan od najboljih savjeta za borbu protiv straha od javnog nastupa jest da se za govor pripremite tako dobro da možete odgovoriti na svako pitanje koje vam se postavi.

3. Budite organizirani

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se osjećali spremniji i samouvjereniji u svom govoru jest da se dobro organizirate za moj posao.

Skupite sve u svoje bilješke i podvucite glavne točke svog govora. Planirajte kako ćete započeti svoj govor kako biste privukli pozornost publike u prvih 30 sekundi.

Razmislite o tome da određene dijelove svog govora označite bojama tako da ih možete lako povezati.

Provjerite je li i vaša tehnologija u ispravnom stanju. Upoznajte se sa svojim laptopom, tabletom ili telefonom te kako emitirati prezentaciju putem mobitela ili pokrenuti projektor ako je to ono što ćete koristiti za moj posao.

4. Neka vas drugi ocijene

Ako možete, neka netko drugi kome vjerujete presluša vaš govor kako biste bili sigurni da ste sve uzeli u obzir. Odaberite nekoga tko je blizak publici kojoj se planirate predstaviti kako biste dobili najbolje povratne informacije za moj posao.

Ovaj savjet slijedi načelo terapije izloženosti. Kroz spomenutu vježbu suočit ćete se sa svojim strahom govora pred nekim tako što ćete jednostavno – održati govor.

Započinjanje s malom publikom od osobe koja vam može dati pozitivnu povratnu informaciju pomoći će vam da vizualizirate da samo razgovarate s tom jednom osobom kada dođe vrijeme da održite svoj govor – od uvodne izjave pa do kraja vašeg govora ako je potrebno.

5. Dodatno se educirajte

Da biste postali bolji govornik sa širokim rječnikom i porukom, može vam pomoći više čitanja. Ono će vam pomoći u razvitku govornih vještina.

Svaki dan odvojite vrijeme za čitanje inspirativnih motivacijskih citata i drugog materijala govornika koji će vam pomoći da prevladate strah od javnog nastupa.

Njegova središnja poruka bila je da je ključ elokvencije ustvari emocionalna komponenta koju govornik unosi u temu oko moj posao. Drugim riječima, početna točka na putu prema tome da postanete izvrsni govornik jest da vam je stvarno stalo do teme.

6. Konstantno stremite poboljšanju

Nitko nikad ne prestaje napredovati. Čak i ako ste održali najbolji mogući govor, uvijek postoje načini da ga poboljšate i unaprijedite.

Nemojte se fokusirati na imaginarno savršenstvo i usredotočite se na pružanje najboljeg što možete u ovom trenutku, a zatim se vratite, pregledajte i saznajte što poboljšati za svoj sljedeći govor za moj posao.

Ako postoji video vašeg govora, pogledajte ga i zabilježite što možete poboljšati za sljedeću priliku.