moj posao

5 koraka kako pronaći novi posao

Ako ne znate od kuda krenuti i koja je metoda traženja moj posao najbolja za vas, na pravom ste mjestu. Bez obzira na to tražite li novi posao ili želite promijeniti i unaprijediti karijeru, bit će vam potrebni najučinkovitiji savjeti koje možete primijeniti kako biste svoj cilj i ostvarili.

Ispod ćemo pobliže objasniti 5 koraka nakon kojih se više nećete pitati kako pronaći moj posao. Uz pomoć njih proces možete odmah započeti, a zaposlenje će sigurno biti realizirano u razumnom roku.

1. Postavite jasne ciljeve

Možete se obvezati da ćete se svaki u određenom vremenskom razdoblju prijaviti na određeni broj poslova. U ovom slučaju budite oprezni i prijavljujte se isključivo na poslove čijem opisu odgovarate. Naime, vaše razočaranje bi moglo biti veće ako se prijavljujete za one poslove za koje nemate sposobnosti obavljati ih. Usredotočite se na ono što znate i prijavljujte se samo na takve prijave.

Također, možete si postaviti cilj da svaki tjedan naučite nešto novo što će vam pomoći da dobijete moj posao. Ovo je izrazito važno za vaše samopouzdanje, ali i napredovanje u poslovnom svijetu. Svaka nova vještina i svako novo znanje o nečemu može vam pružiti novu priliku za uspjeh.

Postavljanje višestrukih ciljeva potaknut će vas da ostanete usredotočeni i optimistični tijekom traženja moj posao.

2. Imajte dobro uređen životopis

Kada ste odlučili krenuti u potragu za novim poslom i prijaviti se na prijave za moj posao, morat ćete imati spreman kvalitetno napisan životopis.

Dobro napisan životopis sadrži sažet pregled vašeg obrazovanja, vještina i radnih pozicija. Životopis mora biti profesionalan, dobro uređen i informativan. Također, treba sadržavati vaše kontakt podatke i linkove na sve stavke koje ste naveli u portfoliju radova.

Ako ste naveli i svoje profile na društvenim mrežama, pobrinite se za to da ih potencijalni poslodavci lako mogu posjetiti – postavite linkove kako bi ono što znate raditi bilo lako za pogledati i provjeriti.

3. Tražite oglase za posao online

Danas je postalo zastarjelo  da tražite posao offline.. Pretragom internetskih stranica poput Moj posao, Posao.hr i drugih naići ćete gotovo na sve većinu dostupnih poslova.

Želite li unaprijediti traženje, preporuka je da otvorite LinkedIn račun ako ga još nemate i orijentirate se na pretragu i tamo. Osim što postoji odjeljak na kojem se svaki dan mogu pronaći novi poslovi u vašoj industriji, LinkedIn je poslovna mreža na kojoj se lako možete povezati s osobama iz vaše industrije i tako brzo dobiti savjete, ali i informacije, preporuke i sve ostalo što je potrebno za brzo dobivanje novog posla.

Važno je samo da gradite mrežu kontakata, da budete ažurni i redoviti u objavama te da se uključite u komentiranje i razmjenu informacija. Vrlo brzo uvidjet ćete sve prednosti ovakvog načina traženja posla.

4. Koristite mrežu kontakata

Jedan od vaših najvažnijih alata za traženje posla nalazi se među vašim poslovnim kontaktima – poslovni networking sve je popularniji, a gradi se konstantno dok planirate sudjelovati u tržištu rada. Nikada ne možete znati čiji vam kontakt može zatrebati u budućnosti pa budite oprezni i imajte sa svima korektne odnose.

Mreža vaših kontakata sastoji se od vaših kolega na poslu, poslodavaca, prijatelja, obitelji, učitelja i profesora, poznanika i svih drugih s kojima redovito komunicirate.

5. Informirajte se o tvrtkama

Kada pišete motivacijsko pismo ili se pripremate za razgovor za moj posao, važno je istražiti tvrtku i njezine zaposlenike. Upotrijebite tražilicu i internetsku stranicu tvrtke kako biste saznali relevantne podatke kao što je datum osnivanja tvrtke, ime izvršnog direktora, vrijednosti organizacije koje ona zastupa i imena onih s kojim biste usko surađivali ili dijelili tim. Isto tako u registrima pogledajte financijske informacije o tvrtci da ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Poznavanje ovih informacija pomoći će vam da prilagodite motivacijsko pismo i da bolje odgovorite na pitanja tijekom razgovora za moj posao.