moj posao

Kako odgovoriti na najteže pitanje na intervjuu za posao?

U procesu traženja posla najstresniji dio je intervju za posao. Nakon što ste pregledali željenu kategoriju poslova na stranici za pronalazak posla, poslali svoj životopis i motivacijsko pismo, slijedi čekanje na poziv za intervju. Tijekom tog vremena dobro je razmisliti o odgovorima na pitanja koja regruteri uobičajeno postavljaju kandidatima. Pitanja se često razlikuju od intervjua do intervjua, no jedno pitanje je obavezno: “Možete li nam reći nešto o sebi?” Iako mnogi možda nakon tog pitanja pomisle: “Zar nisu dobili moj životopis?” Iz ovog pitanja, osim informacija, poslodavac može saznati puno o vama kao osobi. Evo zašto je važno pripremiti svoj odgovor i kako odgovoriti na najteže pitanje na intervjuu za posao.

Prvi dojam je najvažniji

Američka istraživanja pokazuju kako je prvih sedam sekundi nakon upoznavanja vrijeme u kojem ostavljamo dojam. Nakon toga osoba nasuprot nas teško mijenja mišljenje. Stoga, dobro je pripremiti se za intervju i ostavljanje prvog dojma. Naime, iz tih prvih trenutaka netko može shvatiti jesmo li hladne osobe ili srdačne, je li nas uhvatila trema prije razgovora ili smo mirni, imamo li samopouzdanja ili djelujemo plaho. Iako će u trenutku dok vam poslodavac postavi pitanje da kažete nešto o sebi već proći tih sedam sekundi, upravo vaše predstavljanje može uvelike utjecati na prvi dojam i dodatno ga oblikovati.

Smjer razgovora za posao

Sve što kažete tijekom predstavljanja može utjecati na daljnji tijek razgovora jer predstavljanje upravo i služi kao temelj za nastavak konverzacije. Za početak recite svoje ime i prezime te dodajte svoju dosadašnju titulu, bilo onu koju radite trenutno na drugom poslu ako ste zaposleni, bilo svoj stupanj obrazovanja. Odaberite ono što je relevantno za posao za koji ste na intervjuu. U tom tonu trebalo bi biti cijelo vaše predstavljanje – pokažite se relevantnima.

Recite nešto novo

Regruter je već pogledao vaš životopis i iz njega vam može postaviti neko pitanje kasnije. Predstavljanje je trenutak u kojemu mu uz spominjanje relevantnih informacija iz životopisa možete reći neke svoje vrline i istaknuti zašto ste idealan kandidat za posao. Jeste li na prošlom poslu stekli neke vještine relevantne za ovaj? Dobro podnosite stres i to je veoma važno za posao za koji ste se prijavili? Nemojte započeti rečenicu s “Idealan sam kandidat za ovaj posao jer…” Sve ono što biste naveli zašto ste idealni kandidat suptilno spomenite u predstavljanju.

Kako se ponašati tijekom upoznavanja?

Kako bi vaše predstavljanje sjelo na plodno tlo, obratite pažnju na sljedeće stavke prilikom upoznavanja: osmijeh, rukovanje i raspoloženje. Kada se smiješimo, drugima se činimo pristupačni i prijateljski nastrojeni. Čak iako se iza osmijeha krije trema, bolje ga je koristiti kao alat kojim ćemo pokazati da smo pristupačni, nego ostati ozbiljni. No, pripazite kako vaš osmijeh ne bi izgledao usiljeno. Blagi osmijeh bez pokazivanja zubiju pokazat će poslodavcu da ste srdačna osoba i da se veselite razgovoru.

Kako se rukovati?

Prilikom rukovanja ispružite ruku i blago je stisnite. Ako je stisnete premalo, djelovat ćete uplašeno i nesigurno. Ako pak stisnete prejako ruku, osim što ćete nanijeti bol drugoj osobi, odat ćete dojam samodopadne i dominantne. Umjerenost prilikom rukovanja ključ je za dobar dojam. Rukovanje i blagi osmjeh možete lako uvježbati, no raspoloženje će te teže sakriti ako nije prikladno za razgovor za posao. Pokušajte se prije razgovora motivirati vašim razlozima zašto želite taj posao i fokusirajte se na to što vi možete ponuditi tom poslodavcu. Ako imate tremu, ne očajavajte ni ako je poslodavac primijeti. Trema pokazuje da nam je stalo do onoga što radimo, pa je još jedan od pokazatelja da ste zainteresirani za poziciju.

Predstavljanje je prvi veliki korak u razgovoru za posao koji može biti ključan za dobivanje posla. No, ako želite pronaći novi posao i dobiti priliku za intervjue, potražite posao na stranici pick.jobs. Samo nekoliko klikova daleko nalazi 10 000 oglasa iz svih djelatnosti. Na vama je da se registrirate, prijavite za posao i dobrim životopisom dođete do intervjua. I ne zaboravite, dobra priprema odgovora na najteže pitanje na razgovoru može vam donijeti željeni posao.