moj posao

Izvrsnom organizacijom do promjene posla

Mnogi će reći da je traženje moj posao iscrpljujuće i stresno, čak i više nego sam rad. To je razumljivo. Osobe koje traže moj posao često nemaju financijsku sigurnost, a svakodnevna neizvjesnost može biti izuzetno neugodna. Međutim, ponekad su razlozi za traženje novog posla drugačiji. Možda vam je potrebna promjena. Možda doživljavate mobbing na trenutnom radnom mjestu. Možda više ne uživate u radnom kolektivu. Možda je vaša plaća i loša. Bez obzira na razloge, pitanje ostaje isto – kako promijeniti moj posao? Kako pronaći vremena i kako to izvesti, a da ne otkrijete svoje namjere sadašnjem poslodavcu?

Ključno je dobro organizirati svoje vrijeme i shvatiti da neće biti lako. Međutim, to je izvedivo.

Istraživanje je najvažnije

Prije nego započnete s potragom, razmislite o svom rasporedu. Zapišite sve obaveze na papir ili u kalendar i pregledajte ih. Ako nemate previše obaveza izvan moj posao, možete slobodno započeti s potragom. Ako vam je raspored pretrpan, pričekajte da se situacija smiri. Zabilježite planirani početak potrage u kalendaru, kao što preporučuje Harvard Business Review.

Zatim dolazi faza istraživanja. Pažljivo razmislite o tome što želite od novog moj posao, jer ne možete samo ići na razgovore bez detaljnog plana. Internet je vaš najbolji prijatelj u ovoj fazi. Istražujte različite pozicije i tvrtke. Ako vam ta faza potrage nije pretjerano uzbudljiva, dodajte je u svoj raspored kao obvezu. Možete istraživati dok pijete kavu ili putujete tramvajem.

U nekom trenutku ćete možda poželjeti više informacija od onih koje možete pronaći na internetu. Ako je potrebno, kontaktirajte tvrtke putem e-pošte ili putem video poziva. No, za takve pozive morate biti fleksibilni. Izdvojite vrijeme prije ili poslije radnog vremena ili čak tijekom pauze, ako vam to prilike dozvoljavaju. Imajte na umu da još niste u fazi intervjua, pa si možete priuštiti određenu opuštenost.

Svakodnevna potraga

Nakon što odredite smjer svoje potrage, vrijeme je da ažurirate svoj životopis i LinkedIn profil. Ponovno, ako vam je teško pokrenuti se u tom smjeru, odredite određeno vrijeme za to. Vaš prijatelj ili neka druga bliska osoba mogu vas motivirati i rado će vam pomoći u tome.

I konačno, započnite s prijavama. Bez obzira jesu li to prijave za novo radno mjesto u istoj tvrtki ili potpuna promjena radnog mjesta, postupak je isti.

Svaki dan malo po malo pregledavajte nove oglase. Tako ćete uhvatiti više prilika nego da samo jednom tjedno izdvojite sat ili dva za tu svrhu. Također će vam biti lakše pronaći vrijeme za slanje prijava. Ako prijava zahtijeva više od pisma motivacije i životopisa, ovaj pristup će vam pružiti više vremena da pažljivo razmislite o tome što želite dodati u svoju prijavu i kako riješiti zadatke koji su možda dio procesa selekcije.

Ako ste u sredini neke prijave, možda ćete trebati posvetiti više vremena tijekom nekoliko uzastopnih dana da je dovršite. U tim slučajevima, morate napraviti tjedni plan kako biste odredili kako će se to uklopiti u vaš raspored. Možda možete započeti s pripremama večeras, ali onda odvojite vrijeme neki drugi dan ujutro, za vrijeme ručka ili navečer da je dovršite.

Provjerite imate li dovoljno godišnjeg odmora

Napokon, dolazi najosjetljivija faza – razgovori za moj posao. To nije nešto što možete raditi malo po malo. Ova faza ovisi o trajanju, vremenu i mjestu svakog pojedinog razgovora, i zahtijeva prilagodbu potencijalnom poslodavcu.

Ako radite hibridno ili udaljeno, ovaj korak će biti lakši nego ako radite u uredu, posebno ako su razgovori putem video poziva. Stoga, ako je moguće, zakazujte razgovore za dane kada radite od kuće. Najbolje je zakazati ih na početku ili kraju radnog vremena ili tijekom pauze.

Ako morate razgovarati s više ljudi, pitajte je li moguće da se svi razgovori održe jedan za drugim, naravno, ako to neće previše ometati vaš radni dan i ako mislite da ćete imati dovoljno energije i fokusa.

Ako radite iz ureda, vrijeme je da iskoristite svoje godišnje odmore. Vjerojatno nećete imati drugog izbora. Bilo bi idealno kada biste mogli zakazati sve razgovore prije ili odmah nakon radnog vremena, ali to neće uvijek biti moguće. Također, uvijek možete zatražiti dopust ranije iz osobnih razloga.