moj posao

Promjene u Zakonu o radu u 2023. godini

Nova godina nam donosi promjene za moj posao i izmjene Zakona o radu, a neke od najvažnijih promjena su jasnija definicija pojma plaće, sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora o radu na određeno te povećanje satnica za rad nedjeljom na 50 posto iznad redovne satnice.

Promjene koje stupaju na snagu

Najvažnije izmjene u zakonu o radu za moj posao smo ocijenili kao sljedeće:

  • propisuje se veće zakonsko ograničenje mogućnosti sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme
  • rad na izdvojenom mjestu rada se potpunije uređuje kao rad od kuće radnika ili na daljinu
  • više nije potrebna suglasnost matičnog poslodavca za obavljanje dodatnog rada radnika
  • agencije za privremeno zapošljavanje će moći sklapati ugovore o radu na određeno ili neodređeno vrijeme te neće imati ograničenje sklapanja prvog ugovora o moj posao na najduže 3 godine
  • dopunjuje se zakonska odredba prema kojoj radnik ne ostvaruje pravo na otpremninu oko moj posao ako poslodavac otkazuje ugovor o radu, a radnik je zadovoljio uvjete za starosnu mirovinu

Neprijavljeni rad

Takozvani rad na crno prije nije bio sveobuhvatno reguliran. Početkom godine stupa Zakon o neprijavljenom radu gdje se definira neprijavljeni rad te se određuju mjere za njegovo suzbijanje. Za poslodavce je važno da budu upoznati s postupkom prelaženja radnika oko moj posao iz neprijavljenog u prijavljeni rad te prijave to inspekciji jer inače poslodavci imaju irzik dobiti vrlo visoke kazne. Isto tako isti poslodavci bi mogli završiti na javnim popisima.       

Rad nedjeljom

Novosti su da bi većina trgovina trebala biti zatvorena , osim u sezoni kada je dopušteno 16 radnih nedjelja po izboru poslodavca. U vezi radnog vremena u trgovini ograničava se rad nedjeljom oko moj posao i praznicima  tako da se tjedno radno vrijeme ograničava na maksimalni fond od 90 sati, a ono može biti raspoređeno u razdobljima od ponedjeljka do subote.

Prehrana radnika

S početkom nove godine neoporezivi iznosi neće više biti određeni na godišnjoj već na mjesečnoj razini te će iznositi 500,00kn mjesečno odnosno 1.000,00kn ako se prehrana omogući na temelju vjerodostojnih isprava. Radnik koji je tijekom godine mijenjao poslodavca oko moj posao, a pri čemu je kod prošlog poslodavca ostvarivao naknadu za prehranu temeljem vjerodostojne dokumentacije, kod novog poslodavca može ostvarivati paušalnu novčanu naknadu u mjesečnom neoporezivom iznosu od 500,00kn.