moj posao

Zašto je važno imati granice u poslovanju?

Imati jasno postavljene granice je od velike važnosti, kako u životu tako i na moj posao. Poznavanje granica i svijest o posljedicama koje slijede nakon njihovog prelaska čine stvari uređenima i predvidljivima.

Važno je također poštovati tuđe granice i biti svjestan vlastitih mogućnosti. Kada se pređe tuđa granica, dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa i negativnih posljedica. To je neželjeno ponašanje koje treba izbjegavati.

Međutim, u stvarnosti stvari često izgledaju drugačije. Ponekad se netko miješa u moj posao koji ga se ne tiče, što ukazuje na prelazak granica. Postavljanje jasnih granica može biti izazovno, bilo da se radi o postavljanju granica na razini države ili na radnom mjestu.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Kada razmišljamo o granicama na moj posao, često čujemo kako su neki prekoračili granicu. Ako je granica bila jasno postavljena, a netko ju je namjerno prekoračio, to se smatra nepoštenim i neprihvatljivim postupkom. Važno je razmotriti je li osoba bila svjesna tih granica i je li bila upozorena na posljedice prije nego što ih je prekoračila.

Neka nam slučaj iz prakse, koji će biti popraćen senzacionalističkim naslovom kako bi privukao pažnju, pomogne da bolje razumijemo ove koncepte.

Pretpostavimo da imamo jedan tim s vođom i tri posvećena člana. Dvojica su vrijedni i odgovorni, dok je treći lijen i mrzovoljan. Taj treći član, iako ga svi zaobilaze, nastavlja s lošim ponašanjem iz dana u dan. Ostali članovi tima uspješno izbjegavaju sukob s njim, ali povremeno plaćaju cijenu svoje nesposobnosti da nešto učini. Šef je bespomoćan i opravdava njegovo ponašanje riječima “takav je”.

Godinama prolaze, a jedan po jedan vrijedni članovi tima odlaze. Na kraju ostaju samo šef i mrzovoljni član. Šef misli da će lako riješiti problem, dok mrzovoljni član vjeruje da je samo on preostao za “sređivanje”. Obojica su u velikoj zabludi.

Jednog dana, šef izdaje nalog mrzovoljnom članu, a ovaj hladno odbija poslušnost. Nastavlja radna svom zadatku kao da se ništa nije dogodilo. Šef ostaje šokiran i zbunjen, tražeći rješenje. Pokušava delegirati moj posao drugom članu tima, ali shvaća da su otišli. Nije mu jasno što se dogodilo i što dalje učiniti. Na kraju, odlučuje da će sam obaviti moj posao, govoreći si “takav je”.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

No, što je zapravo problem ovdje? Da, problem je u mrzovoljnom članu, ali nije on kriv. On je radio ono što mu je dopušteno. Iskoristio je šefovu izliku “takav je” i dobro profitirao. Samo je radio ono što mu je bilo dopušteno i ubirao plodove svog lošeg ponašanja.

Kada reagirati na prelazak granice? Odmah!

Nećemo optuživati šefa, ali istina je da je on kriv jer nije postavio granice. Trebao je reagirati već pri prvom odbijanju ili lošem ponašanju koje nije u skladu s pravilima. Trebao je dati konstruktivnu povratnu informaciju, objasniti pravila ponašanja i vrijednosti tima te postaviti jasne granice koje se ne smiju prekoračiti. Trebao je upozoriti na posljedice prelaska tih granica. Dakle, trebao je pružiti povratnu informaciju i educirati mrzovoljnog člana.

Ako mrzovoljni član nije promijenio svoje ponašanje ni nakon toga, šef bi trebao ponovno i odmah reagirati, ovaj put odlučnije, primjenjujući korektivne mjere i postavljajući rok za promjenu.

Nakon korektivnih mjera, mrzovoljni član će se ili promijeniti i prilagoditi ili će otići. U oba slučaja, to je pobjeda. Ako se promijeni, to znači da je prihvatio pravila i vrijednosti tima, da je sazrio i naučio. Ako ode, to je također pobjeda jer njegov karakter i vrijednosti jednostavno ne odgovaraju timu.

Poslovno okruženje mora imati jednaka pravila za sve. Kada se ta pravila prekrše, treba odmah reagirati. Ako se ne reagira, to postaje prihvaćeno i normalno ponašanje, a problem postaje još veći. Učinite uslugu sebi i reagirajte na vrijeme.