moj posao

Savjeti kako reći “ne” svom šefu

Mnogi od nas se suočavaju s dilemom kako reći “ne” na moj posao, u svom radnom okruženju. Često se osjećamo prisiljenima prihvatiti svaku obvezu koja nam se nudi, u uvjerenju da ćemo tako brže napredovati u karijeri. No, to nije uvijek mudra odluka, kako upozorava portal Fast Company.

Konkretno, odbijanje dodatnih zadataka od svog nadređenog može biti osobito teško. Kako se postaviti u takvoj situaciji – možemo li uopće reći “ne”, ili ćemo prihvatiti novi zadatak, iako znamo da ćemo se osjećati pretrpano obvezama?

U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspješno izrazite negativan odgovor kada vas šef zamoli da preuzmete više posla.

Provjerite svoj trenutni popis zadataka

Svaki radnik se može naći u situaciji kada je pretrpan poslom. To je pogotovo teško kada nam šef dodjeljuje nove zadatke bez razmatranja našeg trenutnog radnog opterećenja. Međutim, prema nedavnom istraživanju portala Resumebuilder.com, 61 posto anketiranih poslovnih lidera u 2023. očekuje otpuštanja. Kao rezultat, mnoge tvrtke će preraspodijeliti svoje prioritete i odgoditi ili obustaviti neke projekte. Ovo je prilika da pregledate svoj trenutni popis projekata s šefom i osigurate da radite na projektima koji su ključni za uspjeh tvrtke.

Važno je imati na umu da i šefovi mogu zaboraviti koje su poslove prvotno dodijelili, ne razumijeti cijeli opseg onoga na čemu timovi rade ili jednostavno promijeniti svoje prioritete. Prije nego što vam šef dodijeli nove zadatke, razgovarajte s njim o svojim trenutnim projektima. Šefova reakcija može vas ugodno iznenaditi – može vam pomoći da promijenite prioritete, objasniti kako je novi zadatak povezan s nečim na čemu već radite ili se odlučiti da vam neće dodijeliti dodatni moj posao.

Stoga, pregledajte svoj trenutni popis projekata i razmotrite sa svojim šefom koje su poslove najvažnije za tvrtku. Na taj način možete izbjeći pretrpanost s moj posao, poboljšati svoju produktivnost i doprinijeti uspjehu vaše tvrtke.

Ako kažete “da”, recite “ne” nekom drugom zadatku

Kako biste se usredotočili na kvalitetu umjesto kvantitete, možete predložiti svom šefu da, ako prihvatite novi zadatak, prepustite neki drugi zadatak nekome drugom u timu. Čak i ako vaš šef nije proaktivan u zaustavljanju trenutnog zadatka, možda će biti zahvalan što ste ponudili rješenje. U današnjem neizvjesnom ekonomskom okruženju, razumljivo je da se neki od nas brinu za sigurnost svog radnog mjesta. Međutim, preuzimanje previše zadataka ne jamči sigurnost posla. Umjesto toga, možda bi bilo bolje usredotočiti se na kvalitetu rada na manje projekata kako bi vaš utjecaj na svaki pojedini projekt bio veći. Ako ne možete ispuniti sve obveze koje ste prihvatili, to bi moglo negativno utjecati na vaš radni učinak.

Ponudite priliku nekom drugom

Kada se susretnete sa zadatkom koji ne želite prihvatiti, možda bi bilo dobro razmotriti opciju da ga ponudite nekom drugom tko bi ga rado preuzeo. Međutim, uvijek imajte na umu da ne možete jednostavno dodijeliti moj posao nekome bez njihovog prethodnog dopuštenja. Biti “dobrovoljac” bez dopuštenja osobe koja bi preuzela  moj posao, može izazvati negativne emocije poput ljutnje. Stoga, provjerite je li vaša ponuda u skladu s interesima kolege i je li on voljan preuzeti dodatni moj posao i unaprijediti svoje vještine. Ako se kolega složi, tada ćete moći prenijeti priliku koja vam je prethodno bila dodijeljena.

Reći “ne” svom šefu nije lako, ali uvijek je važno usredotočiti se na kvalitetu umjesto na kvantitetu. Prihvaćanje prevelike količine zadataka može utjecati na kvalitetu vašeg rada i smanjiti vaš utjecaj na svaki pojedini projekt. Osim toga, preuzimanje više moj posao ne garantira sigurnost vašeg radnog mjesta. Stoga, ako se susretnete s prevelikim brojem zadataka, razmislite o tome koji su vam zadaci najvažniji i prioritizirajte ih. Reći “ne” jednako je važno kao reći “da”, stoga je to ključna vještina koju treba svladati kako biste uspješno upravljali svojom karijerom.