moj posao

Odgovor na pitanje “Kakav je vaš stil rada?”

Kako biste mogli na najbolji način odgovoriti na pitanje “Kakav je vaš stil rada?”, potrebno je da budete svjesni nekoliko ključnih elemenata. Neka pitanja na razgovoru za moj posao su direktna i jasna u vezi s tim šta se od vas očekuje da odgovorite, dok su druga pitanja takva da zahtijevaju malo razmišljanja i odgonetanja kako biste znali kako treba da odgovorite. Pitanje “Kakav je vaš stil rada?” spada u tu drugu kategoriju.

Moguće je da ste već čuli slična pitanja kao što su “Kakav je vaš stil vođenja?” ili “Kakvu radnu sredinu preferirate?”. Sva ova pitanja imaju nešto zajedničko, a to je da dopuštaju različite interpretacije.

Možete se fokusirati na opisivanje svog stila vođenja ili objasniti kakva radna okolina vam najviše odgovara za obavljanje moj posao na najbolji način. Međutim, postoji mnogo načina na koje možete odgovoriti na ova pitanja.

Ova sloboda u odgovaranju pruža vam priliku da pokažete zašto ste izuzetan kandidat, ali istovremeno vam omogućava da sami procijenite da li je ovo prava prilika za vas. Da biste iskoristili ovu prednost i odgovorili na ovo pitanje na najbolji način, potrebno je da znate nekoliko ključnih stvari.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Zašto se postavlja ovo pitanje? Kada vas pitaju o vašem stilu rada, obično žele procijeniti vašu sposobnost da budete uspješni u toj ulozi, timu i tvrtki. Žele saznati kako se uklopite u njihov način rada, možete li zadovoljiti postavljene zahtjeve i kako surađujete s drugima, objašnjava karijerna savjetnica Lynn Berger. Hoće li vaše kvalitete, vještine i sklonosti biti dovoljne za postizanje ciljeva i hoćete li biti pravo pojačanje za postojeći tim?

Na primjer, ako se intervjuišete za ulogu koja zahtijeva multidisciplinarnu suradnju i timski rad, a naglašavate da preferirate raditi sami i tiho, to može biti upozorenje za osobu koja vas intervjuira. S druge strane, ako istaknete da vas grupna dinamika potiče da napredujete i učite od kolega, to će poslati poruku da ste pravi kandidat za tu ulogu.

Ovo pitanje, kao i vaš odgovor na njega, otkriva vašu samosvijest i zrelost. Intervjueri žele biti sigurni da “razumijete sebe i da ste svjesni što vam je potrebno kako biste bili produktivni i fokusirani na postizanje ciljeva”, kaže karijerna savjetnica Yolanda Owens iz Musea.

No, tu je i kvaka: pitanje je namjerno nejasno, upozorava karijerna savjetnica Jena Viviano iz Musea. Ispitanici žele otkriti vaš način razmišljanja i ono što vam je najvažnije. Hoćete li govoriti o komunikaciji? Ili o ravnoteži između različitih zadataka i projekata? Bez obzira na to kako odlučite odgovoriti, to će pomoći osobama koje vas intervjuiraju da vas bolje upoznaju i steknu jasniju sliku o tome kako ćete obavljati moj posao.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

7 savjeta kako odgovoriti na pitanje „Kakav je vaš stil rada?“

  1. Razmotrite svoje meke vještine: Razmislite o svojim međuljudskim vještinama, organizacijskim sposobnostima i pristupu radu. Kako te vještine mogu biti korisne u suradnji s timom i postizanju ciljeva poslodavca?
  2. Povežite opis od moj posao s vlastitim vrijednostima: Proučite opis za moj posao i istražite tvrtku kako biste razumjeli što se od vas očekuje. Uskladite te zahtjeve s vlastitim osobnostima, vještinama i vrijednostima te istaknite kako se vaš stil rada uklapa u tu ulogu.
  3. Budite iskreni: Budite autentični i iskreni u odgovoru. Ne pokušavajte samo reći ono što mislite da poslodavac želi čuti, već izrazite svoje stvarne misli i potrebe kako biste najbolje obavili moj posao.
  4. Prilagodite odgovor sugovorniku: Razmislite o tome s kime razgovarate i prilagodite aspekte svog radnog stila prema tome. Ako razgovarate s budućim šefom, naglasite kako se nosite s vođenjem tima. Ako razgovarate s budućim kolegama, fokusirajte se na svoje sposobnosti suradnje i podrške.
  5. Ispričajte priču: Iskoristite priliku da ispričate priču koja ilustrira vaš stil rada. Umjesto općih izjava, dajte konkretne primjere projekata ili situacija u kojima ste pokazali svoje vještine i postigli uspjehe.
  6. Budite pozitivni: Fokusirajte se na pozitivne aspekte vašeg prethodnog iskustva i izbjegavajte negativno govoriti o bivšim poslodavcima. Naglasite kako su vam ta iskustva pomogla da razvijete vještine i budete uspješni.
  7. Ne pretjerujte: Nemojte komplicirati odgovor. Razmislite o onome što je karakteristično za vas i kako vaše vještine i osobine mogu doprinijeti novom radnom okruženju. Ne trebate filozofirati, već jednostavno izrazite svoje misli na jasan i razumljiv način.