moj posao

Strategije za oporavak od izgaranja na poslu

Burnout na moj posao može imati veliki utjecaj na opću dobrobit ljudi, uzrokujući pritisak na njihove živote, unutar i izvan radnog mjesta.

Kada se radna okolina ne osjeća psihološki sigurnom za zaposlenike, oni nemaju podršku koja im je potrebna da dovedu čitavog sebe na moj posao, povećavajući rizik od negativnih posljedica za ranjivost. Psihološki sigurno radno mjesto je ono koje prepoznaje cijelog čovjeka i slavi svoje ljude za trenutke koji nadilaze radno mjesto.

Strategije za oporavak nakon burnouta

Puno se odmarajte. Mnogi ljudi misle da mogu lako prebroditi izgaranje, ali odmor i opuštanje najbolji su lijekovi. Usporite korak i obratite pažnju na svoje tijelo i ono što mu je potrebno. Uključite se u opuštajuće aktivnosti poput slušanja lagane glazbe, čitanja dobre knjige ili gledanja kroz prozor u prirodu.

Vodite brigu o sebi. Oporavak od izgaranja podrazumijeva zdravu prehranu, dovoljno sna i redoviti režim tjelovježbe. Kratko drijemanje usred dana je okrepljujuće. Kada imate nizak nivo energije, odredite prioritete najvažnijih radnih zadataka i planirajte cijeli dan unaprijed kako biste svoju razinu energije uskladili s radnim zadatkom.

Pravite mikro-pauze. Uzimanje mikro-stanki – pet ili deset minuta – tijekom radnog dana pomaže vam da se opustite i vratite svoju razinu energije. Nakon sati sjedenja, kratki odmori učinkovite su strategije upravljanja energijom koje mogu biti jednostavne poput istezanja, hodanja uz i niz stepenice, grickanja, dubokog disanja, joge ili petominutne meditacije.

Postavite granice između posla i života. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključna je, osobito ako radite na daljinu. Ograničite moj posao na određeno područje kako vaš posao ne bi zadirao u živote ostalih članova kućanstva, a vi se možete koncentrirati. Imajte određeni prostor za svoju radnu stanicu umjesto da vježbate na kuhinjskom stolu ili ispred TV-a. Prekid radnog dana ključan je za prestanak sagorijevanja. Nakon radnog vremena posvetite se sebi, i ne obazirite se na pozive i poruke vezane uz moj posao.

Meditirajte. Prakticirajte vježbe opuštanja kao što je progresivno opuštanje mišića. Meditacija svjesnosti za vašim stolom u trajanju od samo pet minuta također je oporavljajuća. Pomaže vam da se opustite, razbistrite glavu i osvježite um, tijelo i duh.

Nađite mjesto za ventilaciju. Razgovarajte o svom izgaranju s prijateljem ili s nekim s kim se osjećate sigurno i ugodno. Pomaže imati rame na koje se možete osloniti, a tko razumije situaciju. Ponekad bi to mogao biti kolega s moj posao koji je pod sličnim pritiscima.

Zatražite stručnu podršku. Vaša prva odgovornost je prema sebi da ne dopustite da vas strat i osjećaj neugodnosti spriječi u razgovoru sa svojim upraviteljem o mogućnosti produljenja roka, fleksibilnijeg rasporeda ili smanjene opterećenosti posla. Traženje stručne pomoći ključno je ako se simptomi izgaranja pogoršaju ili nakon što ste isprobali mjere koje su vam na raspolaganju.