Moj posao

Novi pogledi na učestalo mijenjanje posla

Prema nedavnom istraživanju, generacija Z aktivno ili pasivno traži novi moj posao, bez obzira na to jesu li zadovoljni na trenutnom radnom mjestu ili ne, a na radno mjestu ne ostaju dugo. U prijevodu, populariziraju job hopping.

Ne gleda se isključivo plaća

Dok su neki članovi generacije Z već uključeni u svijet rada, neki tek ulaze. Mnogi su se s prvim poslovima susreli tijekom pandemije koronavirusa. Njihova prva radna iskustva vezana su uz lockdown zbog čega ne samo što rad doživljavaju drugačije nego generacija Y ili generacija X, oni su izgubili dvije godine svog vremena. Zbog toga gorljivo teže dobrom balansu privatnog i poslovnog života. Vrijeme za sebe za njih nema cijenu, te ga nisu spremni žrtvovati za napredovanje u moj posao.

Isto tako, pokazalo se kako su puno spremniji napustiti moj posao kojim nisu zadovoljni čak i ako nemaju drugu ponudu ‘na čekanju.’ Činjenica je da je plaća često jedini razlog zbog kojeg će radnici ostati na radnom mjestu kojim nisu zadovoljni. No, ako imaju nešto ušteđevine dok ne nađu bolji moj posao, neće ostajati ni dan duže nego što žele.

Mladi u IT-u

Iako su ozloglašeni zbog svojih prohtjeva taj se popis ne može nazvati izvolijevanjem – njih 85% želi raditi hibridno ili remote, 78% želi veću transparentnost prilikom procesa zapošljavanja, a 60% smatra da moj posao ne mora biti ispunjavajuć, već omogućiti ispunjenje u drugim aspektima života.

I tu na scenu stupa česta promjena posla, skakanja s posla na posao, odnosno mijenjanja poslova u razdobljima manjima od dvije godine. Porazgovarate li s nekim malo starijim, npr. nekime tko je već u mirovini ili joj se bliži, reći će vam da je skakanje s posla na posao neprihvatljivo i pokazatelj neozbiljnosti i nepouzdanosti. Popričate li s generacijom Y, većina nas će vam reći da je to skroz u redu, ali ako prvo nađete drugi posao. Popričate li s generacijom Z, njih je već manje briga čeka li ih drugi moj posao.

Obostrana informiranost

Jedan od najvažnijih prednosti koje job hopping donosi radnicima jest povećanje plaće. Radnici koji ostaju u jednoj tvrtki tijekom nekoliko će godina ostvariti značajno manje povećanje plaće nego ono koje će ostvariti pregovarajući s drugom tvrtkom.

Kad je radnik u poziciji da pregovara i postavlja uvjete, veće su šanse da će i ostvariti te bolje uvjete za moj posao. Trenutni poslodavac nema toliko jak poticaj da svojem radniku povisi plaću za npr. 50%, no to se doista može dogoditi prelaskom u novu tvrtku.