moj posao

Kako unaprijediti menadžerske vještine?

Kada razmišljamo o menadžerskim vještinama kao sposobnostima, često mislimo da bi njih trebali posjedovati isključivo oni na višim pozicijama ili menadžeri koji upravljaju većim brojem ljudi. U stvarnosti, spomenute vještine potrebne su vam u svakom trenutku karijere – pa čak i ako tek započinjete karijeru ili mislite da možda nikada nećete postati menadžer. Ustvari, velika je vjerojatnost da svakodnevno koristite menadžerske vještine kako za moj posao tako i u privatnom životu a da toga niste ni svjesni!

Pet najvažnijih menadžerskih vještina

VODSTVO

Vodstvo je jedan od onih pojmova koji se dosta spominje i to često u vrlo nejasnom kontekstu pa ga je teško shvatiti. No, najbolje ćete ga razumjeti kada razmišljate o tome da možete biti lider kao vlasnik (projekta ili zadatka) ili kao mentor ili voditelj odjela (prema svojim mlađim kolegama) za moj posao.

KOMUNIKACIJA

Kao sposoban vođa za moj posao, ne samo da ćete imati viziju svog tima, već ćete im je na dobar način znati prenijeti. Time jamčite da vaši kolege, bez obzira na svoju ulogu, rade prema istim postavljenim ciljevima i razumiju kako se njihov rad i doprinos uklapa u poslovanje tvrtke.

Komunikacijske vještine omogućuju vam ne samo da možete dodijeliti projekte i postaviti očekivanja sa svojim timovima, već i pokazati kako pristupate zadatku ili situaciji. To im pomaže da uče iz vašeg razmišljanja i ulažu povjerenje u vaše liderstvo.

RJEŠAVANJE PROBLEMA

Problemi će se redovito pojavljivati ​​u moj posao, bilo da se radi o pitanju ispunjenja vaših poslovnih ciljeva ili upravljanja međuljudskim odnosima u vašem timu.

Kao lideru, trebat će vam vještine rješavanja problema u moj posao, ne samo za rješavanje svakodnevnih kriza, već i za vođenje kolega kroz sve probleme na koje naiđu.

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Prvi korak emocionalne inteligencije je prepoznavanje emocija i dobra reakcija u skladu s njima. Dobar menadžer za moj posao bit će dobro upoznat sa svojim osjećajima i raspoloženjem te znati kako sve to utječe na njihov rad, komunikaciju i odnose. Također, važno je biti pronicljiv i osjetljiv na tuđe emocije – bilo da se radi o kolegi, lideru koji se nalazi iznad vas, klijentu ili korisniku proizvoda ili usluga. Ako radite u skladu s emocijama u tom trenutku, bit ćete učinkovitiji u postizanju svojih ciljeva, a vaš tim će vas u tome podržati.

UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

Vještine upravljanja projektima izvrstan su primjer menadžerskih vještina koje gotovo svi koriste u određenoj mjeri, bez obzira na svoju poziciju ili razinu znanja . U osnovi, upravljanje projektima za moj posao uključuje planiranje, izvršavanje zadataka i praćenje svih dijelova projekta kako bi se osigurala visoka kvaliteta rada i poštivanje vremenskih rokova.