moj posao

Top 10 načina kako održati dobre odnose u timu

Timski rad jedan je od najefikasnijih načina rada i upravo je to jedan od glavnih razloga zašto se mnogi poslodavci zalažu da njihovi radnici što više rade u timu i moj posao će funkcionirati bez problema. No, nisu svi timovi produktivni. Da biste dobro obavljali zadatke u timu, važno je pronaći pravu formulu za uspjeh. Istina je sljedeća – ne postoji jedinstveni pristup kako poboljšati timski rad. Važno je pokušati pronaći način dok u konačnici ne shvatite što najbolje funkcionira.

Kako ostvariti uspješan timski rad

Kako ne biste previše lutali u nastavku donosimo neke od najboljih strategija kako poboljšati timski rad. Možda nećete morati primijeniti sve, ali važno je da znate da ste sve nabrojano uzeli u obzir. Jedino tako moći ćete efikasno raditi u timu na dobrobit sebe, svojih kolega i cjelokupnog poslovanja tvrtke. Ako ste se ikada pitali “Je li moj posao ima dobar tim”- vrijeme je da provjerite ove korake:

1. UKLJUČITE LIDERE U KORPORATIVNU KOMUNIKACIJU

Iako nikada ne biste rekli, lideri su ključni pokretači timskog rada. Jer, ono najvažnije za poslovanje tvrtke pa i tima jest činjenica da su učinkoviti oni timovi koji prije svega imaju unaprijed definirane ciljeve. A upravo je to posao lidera. U protivnom, ako ciljevi nisu jasno definirani i projekti podijeljeni, mogu postati glavna konkurencija između kolega i često mogu dovesti do razdora u timu. Uključuje li moj posao lidere u komunikaciju?  Lideri bi trebali postaviti širu sliku i odrediti prioritete. Stoga je važno da budu uključeni u interno planiranje. Tako zaposlenici na svim razinama dolaze do spoznaje koji su glavni ciljevi tvrtke u kojoj rade.

2. IZGRADITE DOBRE ODNOSE UNUTAR TIMA

Ako ste guglali termin: “,Kako poboljšati timski rad na radnom mjestu?”, vjerojatno ste naišli na različite vrste radionica i vježbi od kojih vam se ništa od navedenog nije činilo obećavajuće. I s pravom. Naime, različite vrste radionica, seminara, vježbi pa i neizostavnog team buildinga danas se više ne smatraju pravim rješenjem za izgradnju kvalitetnog tima. Kako moj posao može potaknuti dobre odnose unutar tima? Odgovor je: organizirajte neformalna druženja nakon posla, pa čak i za vrijeme posla u pauzi i dobra atmosfera prenijet će se i na radno mjesto. Postoje različite vrste aplikacija koje vam u tome mogu pomoći, a jedna od njih je Blink.

3. PREPOZNAJTE DOBRE TIMOVE

U slučaju da ste menadžer ili poslodavac, važno je da dobro pratite svoj tim i nagradite one koji se pokažu najboljima. Nagrađivanje uspješne suradnje unutar tima potaknut će ljude da se trude i da budu uvijek uspješni. Moj posao i tim? Pokušajte pronaći način da javno priznate naporan rad najučinkovitijih tima i dodijelite im nagrade pred kolegama. Najuspješniji timovi trudit će se i dalje biti najbolji što će potaknuti i ostale timove da ulažu u sebe i svoj rad.

4. ODMAH ODREDITE ULOGE

Timski rad mogao bi biti prilično izazovan u trenucima kada svaka osoba u timu nije sigurna u ulogu koja joj je dodijeljena. Nejasnoće bi mogle dovesti do zamjerki, nesuglasica, svađa pa čak i do ne poštivanja roka. Stoga, važno je jako odrediti uloge svake osobe u timu odmah otpočetka. Može li moj posao postaviti uloge? Pobrinite se da je dokumentacija dostupna svima i da svatko u bilo kojem trenutku može postaviti pitanja vezana uz posao.

5. KOMUNIKACIJA MORA BITI DVOSMJERNA

Timski rad funkcionira jedino u slučaju kada svi članovi tima mogu otvoreno pričati, dijeliti ideje, zamisli, prijedloge i iznositi svoja mišljenja – bez da se bilo tko uvrijedi i smatra to napadom na sebe. Ima li moj posao dvosmjernu komunikaciju? Dakle, cilj mora biti dvosmjerna komunikacija, a ne ona usmjerena isključivo prema članovima tima.

6. VAŽNO JE ZNATI TKO ŠTO RADI

Ponekad navođenje jasnih uloga nije dovoljno kako bi timovi nesmetano radili. Važno je sa svakim iz tima razgovarati osobno i jasno mu dati do znanja za koji posao je odgovoran i u kojem vremenu. Okupite tim kako biste ih obavijestili o tome tko obavlja koji posao, a sve potkrijepite prezentacijom. Budite sigurni da su svi na sastanku, inače bi u protivnom kasnije moglo doći do nesuglasica.

7. JASNO POSTAVITE CILJEVE

Svakom članu tima treba biti jasno koji su dugoročni ciljevi tvrtke. Time ćete osigurati da u svakom trenutku svako iz tima ima svoje definirane ciljeve i da svi kreću u istom smjeru. Moj posao je da jasno postavim ciljeve. Ako ciljevi nisu jasno postavljeni, nitko u timu neće biti siguran u to što mora raditi. Morate biti sigurni da svi članovi tima znaju što rade i da u svakom trenutku jedni druge o tome obavještavaju.

8. PREPOZNAJTE KOMUNIKACIJSKE PROBLEME

Uvijek imajte na umu da je učinkovita suradnja nemoguća bez dobre komunikacije unutar tima. Važno je proaktivno djelovati na rješavanju sukoba i situacija proizašlih iz loše komunikacije. Naglasite da je za daljnju dobru suradnju u budućnosti važno poštivanje rokova, odgovornost i dobri međuljudski odnosi.

9. ZAUSTAVITE MIKRO MENADŽMENT

Timovi bi uvijek trebali biti samostalni u radu, čak i kada rade na većim organizacijskim ciljevima. Ako im ne date određeni stupanj samostalnosti, oni neće moći raditi kao cjelina, već će konstantno čekati naredbe s vrha. Koliko god to možete, dopustite timova da odrede svoje rokove, razviju svoj način rada i zajedničkim snagama, ali samostalno riješe probleme.

10. MANJE PRIČAJTE, VIŠE SLUŠAJTE

U timovima će uvijek biti davanja i uzimanja, ali oni se na kraju uvijek moraju uravnotežiti kako se ne bi skupilo ogorčenje kod nekog iz tima. Bilo koji član tima može usporiti rad u slučaju da dođe do nezadovoljstva. Osigurajte da kultura vaše tvrtke bude usmjerena prema slušanju tako što ćete vi biti glavni primjer, odnosno tako što ćete postati slušatelj. Također, potaknite ljude (posebice one koji to obično ne rade) na što češće dijeljenje ideja i misli. Tako ćete ih ohrabriti i dobiti radnika koji će s većim samopouzdanjem kvalitetnije odraditi posao.